POCEO OTKUP KUKURUZA ZA IZVOZ

Niske svetske cene kroje gubitke

Posle dosta polemika o tome da li je isplativije izvoziti kukuruz ili ga upotrebiti za uzgoj stoke i svetskom trzistu ponuditi meso kao skuplji proizvod, nadlezno republicko i savezno ministarstvo su pre dvadesetak dana pocela da dele kontigente za izvoz kukuruza. Do sada je podeljeno dozvola za izvoz oko 200 hiljada tona kukuruza, a visak namenjen svetskom trzistu iznosi 1,5 miliona tona. Prema oceni direktora izvoznih firmi koji su se ovim poslom bavili i ranijih godina, plan o izvozu 1,5 miliona tona je suvise ambiciozan i tesko ostvariv, jer je suvise kratak rok u kome posao treba obaviti. Osim toga ne postoje ni tehnicki ni transportni kapaciteti koji bi omogucili izvoz predvidjene kolicine.

Nikola Dolinka, pomocnik direktora sektora za izvoz u "Sojaproteinu" kaze da je trenutno slaba ponuda kukuruza na domacem trzistu,jer i seljaci cekaju povoljniju cenu. Na trzistu se, uglavnom moze naci manje kvalitetan kukuruz koji nije dovoljno osusen i brzo se kvari. "Otkupljujemo kukuruz koji cemo izvesti kako bi uvezli soju. Utvrdjena je minimalna cena od 90 dolara po toni, ali ne verujem da ce izvoznicima poci za rukom da kukuruz prodaju po toj ceni jer Madjari nude utovaren po 82 dolara po toni", kaze Dolinka.

Cena kukuruza na svetskom trzistu je najniza u poslednjih deset godina, istice direktor jedne firme koja ce ove godine izvesti odredjenu kolicinu ovog proizvoda da bi uvezla riblje brasno i drugu stocnu hranu. Ova firma sada otkupljuje kukuruz po ceni od 72 do 75 para po kilogramu, ali ga nece izvoziti do maja zbog toga sto bi imala gubitak od deset para po kilogramu. Trenutno je svetsko trziste zasiceno argentinskim kukuruzom pa ga, iskusniji u ovom poslu, kaze ovaj direktor, sada otkupljuju, skladiste i cekaju da se ovaj rasproda. "Ukoliko cena kukuruza ni tada ne poraste, bar na 95 dolara po toni, onda ce izvoznici sticovati izvoz uvozom pa ce cene uvozne robe biti paprene", kaze direktor ove firme.

Miroslav Malesev, generalni direktor "Tehnohemije" ,kaze da je ovo preduzece uvozilo sirovine za proizvodnju mineralnih djubriva u domacim fabrikama i da ce zauzvrat izvesti kukuruz. Medjutim, prema trenutnoj racunici, posao se tesko "zatvara". "Cena klukuruza, sada u 'punoj' sezoni, izuzetno je niska, a cene sirovina za mineralna djubriva su visoke. Kukuruz mozemo prodati, najvise po 80 dolara po toni sto znaci da smo na gubitku ako se ima u vidu domaca cena kukuruza. Stimulacija za izvoz iznosi 2,5 odsto sto je toliko malo da se ne mora ni racunati. Istina je da cena kukuruza raste i da se za mart ugovara po 82 dolara, ali je to malo poskupljenje", kaze Malesev.

S. Jovicic

Nova proizvodnja ceka obrtna sredstva od izvoza

"Vazno je da je izvoz odobren jer ne bi bilo resenje ni da je preovladalo ubedjenje da ga treba ostaviti za uzgoj stoke, narocito zbog toga sto nam nisu odobreni preferencijali i ne mozemo izvoziti meso u Evropsku uniju. Od izvoza ce se ipak ostvariti neka sredstva za ulaganje u novu proizvodnju, a krenuce se i u osvajanje trzista sa koga su nas potisle druge zemlje. Za razliku od prosle godine, sada ima dovoljno i slobodnih barzi za utovar", kaze Milan Prostran, sekretar Uduzenja za agrar u Privrednoj komori Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /