FRANCUSKO TRZISTE IGRACAKA PRILAGODJAVA SE ODRASLIMA

Plisani meda ne stari

Dragan Perovic
specijalno za “Nasu Borbu" iz Pariza

Na listi lekova za smirenje, po cijoj je potrosnji Francuska na prvom mestu u svetu, poslednjih godina ovde pocinju da figuriraju prozvodi koji nikakve veze sa farmakologijom nemaju - raznorazni medvedici, mace, zecevi i ostale plisane lutke. Naime, po ispitivanjima trzista narucenim od najveceg proizvodjaca tih artikala grupe “Nunurs", proizilazi da polovinu kupovina u tom domenu osiguravaju odrasli koji u svojoj sivoj svakodnevici i kontaktima sa drugim osobama ne nalaze dovoljno bliskosti, pa zele da se, s vremena na vreme, vrate u svoje najsrecnije doba - detinjstvo. Zbog toga “Nunurs" u poslednje vreme razvija ekskluzivno za ovaj tip klijentele dijapazon izuzetno kvalitetnih lutaka: slonova, pantera, meda, nojeva i pudlica, koje ne gube svoje krzno i mogu se prati u masini za pranje. Ilustrativan reklamni slogan koji prate ove proizvode je - “On nece nikada ostariti".

Tom finansijski mocnom tipu klijenata koji ne zale novac da, na primer, kupe jednu lutku - u prirodnoj velicini, pridruzuje se porast francuskog nataliteta u poslednjih nekoliko godina. Te dve komponente donose francuskoj industriji igracaka period dobrih poslovnih rezultata posle znacajne krize koju je prezivela izmedju 1992. i 1995. godine.

Pre samo deset godina ovde je postojalo sezdesetak fabrikanata igracaka. Danas su preostale samo dve najmocnije konkurentske grupe - “Nunurs" (vise od 700 zaposlenih i promet od 120 miliona franaka godisnje) i “Prica o medi" (100 zaposlenih i finansijski rezultat od 27 miliona franaka godisnje). Ostali proizvodjaci su nestali i tokom vremena, najvise zbog konkurencije prvog svetskog proizvodjaca igracaka - Kine, koja je svojim proizvodima, ne uvek kvalitetnim no izuzetno jeftinim, preplavila francusko trziste pocetkom devedesetih godina.

No, cak i spomenuta dva prezivela preduzeca su morala da se preorijentisu uglavnom na proizvodnju lutaka izuzetnog kvaliteta i da se reorganizuju. Tako je, na primer, “Nunurs" bio prinudjen da tih godina otpusti polovinu svojih radnika i da, zbog snizenja poslovnih troskova, preseli proizvodnju na Mauricijus, gde je radna snaga mnogo jeftinija nego u Francuskoj.

Konkurencija

Fabrikanti lutaka nastoje sve vise da simpaticnim i agresivnim propagandnim kampanjama privuku i one svoje male klijente koji trenutno vise zahtevaju od roditelja video i ostale multimedijske igre nego tradicionalne mede. Pouka za to su im rezultati prodaja igracaka za Bozic 1997, po kojima su dva najprodavanija artikla u spomenutoj oblasti, u tom izuzetno plodnom poslovnom periodu, bila dva mini- kompjutera za klince i klinceze.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /