SINOC ZAVRSEN BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL

Zlatni medved dodeljen “Centru Brazila" Valtera Salesa

Srebrnog medveda za najbolju zensku ulogu dobila Fernanda Monetenegro, a za najboljeg glumca proglasen Semjuel L. Dzekson

Berlin, Beta-Rojters. - Zlatnog medveda, gran pri 48. Berlinskog filmskog festivala koji je sinoc zavrsen, osvojila je niskobudzetna produkcija “Central do Brasil", film o decaku iz Brazila koji traga za ocem u reziji Valtera Salesa. Dobitnika Zlatnog medveda, prestizne nagrade cijom dodelom je zavrsen jedan od vodecih evropskih filmskih festivala, proglasio je britanski glumac Ben Kingsli, koji je predsedavao zirijem od 11 clanova.

Srebrnog medveda za najbolju zensku ulogu osvojila je Fernanda Monetenegro, glavna glumica filma “Central do Brasil", a kao najbolji glumac nagradjen je Semjuel L. Dzekson za ulogu u filmu “Jackie Brown" Kventina Tarantina. Film “Wag the Dog", politicka satira u reziji Amerikanca Berija Levinsona, osvojio je specijalnu nagradu zirija. Srebrnog medveda za najbolju reziju dobio je Nil Dzordan za irski film “Butcher Bodz". Za pet najprestiznijih nagrada takmicilo se 25 filmova zvanicnog programa.

Na festivalu je prikazano ukupno 300 filmova, u okviru zvanicne selekcije i pratecih programa - Panorama, Forum filma mladih i Retrospektiva brace Siodmak. Berlinski festival, koji je ove godine trajao 12 dana, vazi za drugi evropski filmski festival po prestizu, odmah iza festivala u Kanu. Mnogi holivudski studiji se trude da prikazu svoje filmove na toj manifestaciji da bi privukli paznju evropske publike. Festival se zatvara veceras projekcijom novog filma Frensisa Forda Kopole “John Grisham's Rainmaker".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /