FILIP VUJANOVIC O INICIJATIVI DA SE PROBLEM PREVLAKE RESI MEDJUNARODNOM ARBITRAZOM

Apsolutno poverenje u objektivnost sveta

Posto bilateralni pregovori nisu dali rezultate, inicijativa da se za Prevlaku trazi medjunarodna arbitraza je bila ne samo ocekivana vec i nuzna, rekao je Vujanovic

Podgorica. - “Inicijativa Vlade Crne Gore, upucena Saveznoj vladi da zatrazi medjunarodnu arbitrazu, koja bi donijela odluku o preciziranju granice izmedju Republike Hrvatske i SRJ, odnosno Crne Gore na podrucju Prevlake, znaci potrebu Crne Gore da sa Republikom Hrvatskom uspostavi punu komunikaciju" - izjavio je za Svjetsku sluzbu Bi-Bi-Si-ja crnogorski premijer Filip Vujanovic.

Konstatujuci da zatvorenost granice na Debelom brijegu onemogucava komunikaciju ljudi i donosi veliku stetu i nepotrebnu izolaciju Crne Gore, on je naglasio da pitanje Prevlake “ne treba rjesavati ekonomskim pritiscima i ucjenama, vec gajenjem dobrosusjedskih odnosa". “Posto bilateralni pregovori, koji godinama traju nijesu dali rezultate, ovakva inicijativa ne samo da je bila ocekivana, vec i nuzna" - naglasio je Vujanovic, ubijedjen da ce savezna administracija inicijativu Vlade Crne Gore sasvim odgovorno proslijediti medjunarodnoj zajednici".

“Nas zahtjev za arbitrazom podrazumijeva da medjunarodna zajenica sagleda dokaze sa kojima raspolaze Crna G ora i one koje ima Hrvatska i da, po principu arbitraze, procijeni koji dokazi opredjeljujuce uticu na odluku koju ce ona donijeti" - rekao je premijer Vujanovic. On je dodao da Crna Gora ima “apsolutno povjerenje da ce medjunarodna zajednica" u sagledavanju sporne granicne linije izmedju Hrvatske i Crne Gore biti objektivna i nepristrasna.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /