KO CE BITI SAVETNICI ZA PRIVATIZACIJU CRNOGORSKIH PREDUZECA

Francuska banka prodaje KAP

Podgoricki kombinat aluminijuma mogao bi naci kupca u svetu najranije za devet, a najkasnije za osamnaest meseci

Podgorica. - Savjetnik za prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici bice renomirana Kreditno- komercijalna banka Francuske, koja je, pored ostalog, prodala i cuvenu fabriku aluminijuma “Pesine", a postigla je i zapazene rezultate u privatizaciji preduzeca u istocno-evropskim drzavama.

Kako je konstatovao prilikom potpisivanja ugovora izmedju Tenderske komisije Vlade Crne Gore i francuske banke, podgoricki Kombinat aluminijuma mogao bi naci kupca u svijetu najranije za devet, a najkasnije za osamnaest mjeseci.

“Ocekujem ovdje puno posla. Prakticno vec u prve dvije nedjelje krenucemo u analizu kompletne tehnicko- tehnoloske i racunovodstvene situacije Kombinata aluminijuma", izjavio je Siril Postel Vine, potpredsjednik Kreditno-komercijalne banke Francuske i menadzer ovog projekta. Inace, njegova firma u ovaj posao ukljucice jos nekoliko renomiranih konsultanskih firmi. Medjutim, njima su i britanski “Risel- Strategis", specijalista za aluminijum i “Skaden Araps", velika americka advokatska kompanija. Kao konsultant i pravni savjetnik bice angazovana podgoricka firma “Medija-konsalt".

Izabrani savjetnik ce, kako je precizirano u ugovoru, pripremiti kompletnu ekspertizu i izvrsiti sve savjetodavne usluge potrebne Agenciji za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja za privatizaciju Kombinata aluminijuma. Osim toga, koristeci se medjunarodnim standardima, izvrsice procjenu KAP-a, na osnovu koje ce se voditi razgovori sa zainteresovanim stranim investitorima. Prema rijecima Dejana Mijovica, clana Tenderske komisije, francuski partner se obavezao da sa Agencijom pripremi i usaglasi strategiju privatizacije, a posebnim osvrtom na cijenu boksita i elektricne energije, a neobicno je vazno sagledati i sve aspekte zastite zivotne sredine. U tom smislu savjetnik ce detaljno analizirati izvjestaj drzavne komisije Crne Gore o zagadjenosti Zetske ravnice i Skadarskog jezera.

Tek posto se sacini detaljan informativni memorandum sa poslovnim i investicionim planovima za narednih pet godina, bice raspisan medjunarodni javni tender usmjeren ka strateskim investitorima.

B. I. M.

Red za prodaju

Paralelno sa prodajom vecinskog dijela akcija Kombinata aluminijuma u Podgorici u toku je i prodaja stranim investitorima Industrije drveta “Gori Ibar" u Rozajama, preko austrijske “Rafajzen Banke", Instituta “Dr Simo Milosevic" u Igalu ciji je konsultant njemacko-austrijska kuca “EPIK" i UTIP “Crna Gora" u Podgorici, uz konsultaciju “Delojt Tus".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /