NASTAVLJEN ALBANSKO-SRPSKI DIJALOG U PRISTINI

“Dejton" za Kosovo

Beograd. - Ucesnici alabansko-srpskog dijaloga, odrzanog u petak u Pristini, u organizaciji kosovskog Odbora za odbranu ljudskih prava i sloboda, Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji i Beogradskog kruga, uputili su apel svim relevantnim faktorima da odmah pocnu dijalog o Kosovu, bez ikakvog prethodnog uslovljavanja. Zakljuceno je da se taj dijalog ne moze odrzati bez posredovanja medjunarodne zajednice koja je pozvana da oraganizuje medjunarodnu konferenciju o Kosovu - nalik dejtonskoj. Sadasnja situacija na Kosvu preti da se otme kontroli, sto bi imalo posledice za ceo region, upozoreno je u saopstenju sa pristinskog skupa. Opredeljujuci se za miroljubivo resenje, ucesnici skupa su istakli da vlasti moraju odmah prekinuti sa represijom na Kosovu, kao i da je neophodno odustati od svake vrste nasilja.

- Moj licni utisak je da je albanska strana zbilja spremna na kompromis i dijalog, i da su sada pod vecim medjunarodnim pritiskom nego Srbi, izjavila je Sonja Biserko, predsednica Helsinskog odbora za “Nasu Borbu".

Po njenim recima, napraviljen je veliki pomak u odnosu na prvu sesiju albansko - srpskog dijaloga koja je odrzana u junu prosle godine. Dogovoreno je da se nastavi redovni dijalog. Prva naredna sesija treba da se odrzi za mesec dana u Beogradu.

U albansko-srpskom dijalogu su ucestvovali Adem Demaci, Pajazit Nusi, Mark Krasnici, Gazmend Pulja, Ilijas Kurtesi, Behulj Becaj, Azem Vlasi, Bajram Krasnici, Bajram Keljmendi, Zemsla Gruda, Ismet Salihu, Abdulahi Kajagdiju, Ekrem kreziu, Adem Bajri, Basri Berisa, Zarko Korac, Dragan Veselinov, Obrad Savic, Ilija Djukic, Mihajlo Mihjalov, Janja Bec, Milenko Markovic, Rasim LJajic, Dusan Lazic i Aleksandar Boskovic.

U Pristini je promovisana i knjiga Albansko-srpski dijalog, objavljena po odrzavanju ulcinjskog skupa. Tekstovi su, inace, stampani na srpskom i albanskom.

I. Kisic

Represija gura Albance u pobunu

Beogradski ucesnici albansko - srpskog dijaloga u subotu su posetili porodicu Avdulaha Nike koga je policija ubila u trafo stanci u selu Cikatovo 14. februara.

- Cini mi se da vidljiva represija policije nad stanovnistvom u derenickom kraju gura Albance u pobunu po scenariju primenjenom u Bosni i u Hrvatskoj. Sva sila je tu koncentrisana. Stanovnistvo je izlozen svakodnevnoj sikani. Na desetinama punktova policija pretresa automobile, autobuse, privodi Albnce na informativne razgovore. Drenicki kraj je siromasan, puno je nezaposlenih i postoje svi preduslovi da se desi ono sto i u Bosni i Hrvatskoj, upozorava Sonja Biserko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /