CETVRTI KONGRES HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE

Tudjman ponovo predsednik

Jedinog kandidata predlozio ministar odbrane Gojko Susak. Politika prema BiH ocenjena kao “realna i konstruktivna", a u planu dalja normalizacija odnosa sa Jugoslavijom

Zagreb, Beta. - Na Cetvrtom kongresu vladajuce Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dosadasnji lider Franjo Tudjman ponovo je izabran za predsednika. Tudjman je bio jedini kandidat, a predlozio ga je potpredsednik HDZ i hrvatski ministar odbrane Gojko Susak. U govoru odrzanom pre izbora, Tudjman je posebnu paznju posvetio kritikama na racun Hrvatske zbog politike koju vodi prema Bosni i Hercegovini.

Vodja HDZ je ocenio da “objektivni posmatraci u Hrvatskoj i svetu sve vise dolaze do spoznaje da je hrvatska politika prema BiH bila realna i konstruktivna". “Upozoravali smo muslimansko vodjstvo na agresiju, prvi smo priznali BiH, nasuprot izdvajanja srpske republike iz BiH podrzali smo osnivanje Hrvatske Republike Herceg Bosne bas zato da bismo zastitili hrvatstvo u toj i takvoj BiH iz koje su se Srbi izdvajali, a u kojoj su Muslimani zeleli ostvariti svoju muslimansku drzavu u skladu sa kuranskim muslimanskim zakonima", rekao je Tudjman.

“Onemogucili smo muslimansko-srpski sporazum po kojem je trebalo da Muslimani i Srbi podele hrvatska podrucja istocno od Neretve, sve do Trebinja", dodao je hrvatski predsednik. Prema njegovim recima, Hrvatska je pristala na Vasingtonski i omogucila Dejtosnki sporazum “i svojim vojnim pobedama i svojim politickim ucescem, jer je samo pod uslovom povezanosti hrvatsko-muslimanske federacije sa Hrvatskom moguc opstanak hrvatstva i zastita hrvatskih strateskih interesa s obzirom na geostratesksi polozaj i povezanost dve zemlje".

Sedam potpredsednika

Zagreb, Beta. - Drugog dana rada 4. Sabora HDZ-a izabrano je 80 clanova Sredisnjeg odbora i 140 clanova Glavnog odbora. Predsednik Hrvatske i HDZ-a Franjo Tudjman za sedam potpredsednika stranke predlozio je Ivana Aralicu, Matu Granica, Andriju Hebranga, Ljerku Mintas Hodak, Ivica Pasalica, Juru Radica i Gojka Suska. Do sada je HDZ imao pet potpredsednika, za tu funkciju ponovo su predlozeni Granic, Pasalic i Susak, a Franjo Greguric i Jadranka Kosor nece biti vise potpredsednici.

U izboru za clanove Sredisnjeg odbora najvise glasova su dobili Gojko Susak, Vladimir Seks, Mate Granic, Ivan Aralica i Ivic Pasalic, a za Glavni odbor Janko Bobetko, Sime Djodan, Luka Bebic, don Anto Bakovic i Zeljka Fatorini. Franjo Tudjman je kao jedini kandidat za predsednika izabran juce, za njega je glasalo 1.603 delegata Sabora, od 1624, koliko ih ucestvuje u radu. Komentarisuci izbor novih stranacki tela HDZ-a, Franjo Tudjman je rekao da novi sastav stranackog rukovodstva pokazuje da je HDZ opstenarodna stranka u kojoj ucestvuju "svi hrvatski narastaji, slojevi i stalezi".

Tudjman je kazao i da “u hrvatskim redovima ima nerazumevanja" u raspravama o predlozima za izgradnju autoputeva i naveo autoput Zagreb- Bihac-Drvar-Livno-Mostar-Dubrovnik, za ciju izgradnju je vec potpisan trojni sporazum izmedju Hrvatske, BiH i SAD. Rekavsi da postoje “primedbe i pitanja" zasto put ne ide kroz hrvatske krajeve, Tudjman je porucio da se (tim autoputem) “osigurava hrvatstvo u Federaciji i strateski interesi hrvatske drzave" i dodao da se ne “povezuje samo severna Hrvatska sa Dubrovnikom, nego i Evropa sa tim delom".

“Stvaramo pretpostavke da Hrvatska vise nikada ne bude ugrozena. Razume se da necemo zaboraviti direktno povezivanje severne Hrvatske, Zagreba, sa Zadrom, Splitom..., ali pao nam je u deo istorijski zadatak osiguranja strateskih ciljeva hrvatskog naroda i hrvatske drzave i necemo ga propustiti", rekao je Tudjman, koji se zauzeo za dalju normalizaciju odnosa sa Jugoslavijom, jer smatra da je opasnost od rata prosla. U tom smislu treba gledati i ukljucivanje dva Srbina Djordja Pribicevica i Mirka Tankosica u radno predsednistvo Kongresa HDZ.

Pevaci, sportisti i novinari

Zagreb, Beta. - U novom rukovodstvu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) naci ce se, najverovatnije, i mnoga poznata imena iz sveta umetnosti, sporta i novinarstva. Medju kandidatima za Glavni odbor vladajuce stranke, ciji se 4. kongres odrzava u Zagrebu, nalaze se pevaci i muzicari Tereza Kesovija, Krunoslav Cigoj, Ruza Pospis - Baldani, Hrid Matic, Stjepan Mihaljinec, Ivo Robic i Zvonko Spisic.

Sportisti Miroslav Ciro Blazevic, Franjo Arapovic, Perica Bukic, Zlatko Kranjcar, Iva Majoli i Bruno Oresar takodje pretenduju da budu u rukovodstvu HDZ.

Najbrojniji kandidati su novinari iz Hrvatske radiotelevizije: Ljiljana Bunjevac - Filipovic, Zeljka Fattorini, Ksenija Urlicic, Hloverka Novak - Srzic, Obrad Kosovac, Jadranka Kosor, Marija Peakic - Mikuljan, zatim Maja Freundlic (Vjesnik), Milan Ivkosic (Vecernji list) i Vinko Grubisic (Omladinska televizija). Freundlicova i Kosorova su kandidatkinje i za uze rukovodstvo stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /