SPECIJALNI IZASLANIK SAD ZA BALKAN KOD PREDSEDNIKA MILOSEVICA

Cetiri ustupka Beogradu

SAD spremne da pozovu SRJ da se prikljuci Inicijativi za saradnju u jugoistocnoj Evropi, JAT-u omogucuje da organizuje carter letove za Ameriku, odobre otvaranje konzulata SRJ u SAD i podizanje jugoslovenskog predstavnistva pri UN na ambasadorski novo, izjavio Gelbard

Cetiri ustupka Beogradu:
Robert Gelbard i Slobodan Milosevic

Beograd. - Robert Gelbard, specijalni izaslanik americkog predsednika za podrucje bivse Jugoslavije, najavio je juce novinarima da je Vasington odredio cetiri mere kao pozitivne korake iznudjene konstruktivnim odnosom SRJ u primeni Dejtonskog sporazuma u RS: SAD su spremne da pozovu SRJ da se prikljuci SECI (Inicijativi za saradnju u jugoistocnoj Evropi), jugoslovenskom avioprevozniku bice omoguceno da organizuje carter letove za Ameriku (u skladu sa tamosnjim bezbednosnim propisima), diplomatsko predstavnistvo SRJ pri UN moci ce da bude podignuto na visi (ambasadorski) nivo i Beograd ce moci da u SAD otvori konzularno predstavnistvo.

Ovim redom je ambasador Gelbard najavio poteze Vasingtona za koje nije potvrdio, ali ni negirao, da predstavljaju pocetak ukidanja spoljnog zida sankcija. Americki diplomata se, naime, juce u 13 sati u Belom dvoru sastao sa predsednikom Slobodanom Milosevicem a o svojoj poseti SRJ i daljim akcijama Klintonove administracije novinare je obavestio tek nesto pre 18 casova.

Govoreci o Kosovu, naglasio je da SAD ne podrzavaju nezavisnost, ali ni status kvo pozvao kosovske Albance na toleranciju, a srpske vlasti na uzdrzanost i dodao da paralelni izbori kosovskih Albanaca, zakazani za 22. mart, ne bi trebalo da uznemiravaju saveznu ni srpsku vladu jer ne predstavljaju politicku pretnju.

F. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /