LJUBISA RISTIC U “MLADINI"

Slovenija se prema SRJ ponasa kao velika sila

Za sada se uspeh slovenacke politike, meri prevashodno kolicinom stete koju napravi Jugoslaviji, rekao je Ristic

Stevan Sicarov
dopisnik “Nase Borbe" iz LJubljane

Slovenija se prema Jugoslaviji ponasa kao velika sila i smatra da mora SRJ diktirati uslove za uredjenje odnosa, rekao je za nedeljnik “Mladina", predsednik Spoljnopolitickog odbora Savezne skupstine LJubisa Ristic, isticuci kako Slovenija ne zeli da menja svoju politiku prema Jugoslaviji, ali zeli uspostavljanje bilateralnih odnosa.

U zakljuccima spoljnopolitickog odbora Drzavnog zbora jasno su navedeni uslovi pod kojima je Slovenija spremna da uredi i uspostavi diplomatske odnose sa SRJ, dok mi u svom pismu nismo postavljali nikakve uslove, rekao je Ristic, dodajuci “predlozili smo samo da pocnemo razgovor o bilateralnim i multilateralnim odnosima, a kao odgovor smo dobili uslove". Slovenija nece moci da poboljsa ekonomske, kulturne i diplomatske odnose sa jugoslovenskom politikom koju je vodila u vreme otcepljenja, rekao je Ristic. Od Slovenije zapravo niko vise u SRJ ne ocekuje nekakvu posebno dobronamernu politiku, i cak neutralni stav Slovenije u vezi s nekim problemima koje ima SRJ sa medjunarodnom zajednicom bio bi vise nego dovoljan. Za sada se uspeh slovenacke politike, bar sto se tice odnosa prema Jugoslaviji, meri prevashodno kolicinom stete koju napravi Jugoslavija, rekao je Ristic.

Utisak da se Slovenija vrlo trudi da uspostavi bolje odnose izmedju drzava, a da to Jugoslavija sprecava, je vrlo pogresan, kaze Ristic, isticuci da je situacija obrnuta i da je pravo pitanje zasto Slovenija istupa s toliko nerazumevanja i s tako negativnim stavom prema Jugoslaviji. Sa jugoslovenske strane nikada nije bilo prepreka za bolje odnose, rekao je Ristic, isticuci kako u bilateralnim odnosima uvek treba uvazavati interese obe strane.

Neprijateljski stav prema interesima Jugoslavije

Na medjunarodnim konferencijama i u medjunarodnim organizacijama Jugoslavija nikad nije nastupala na nacin koji bi stetio Sloveniji, istakao je Ristic, a Slovenija koristi svaku mogucnost u bas svakoj medjunarodnoj ili regionalnoj organizaciji da jasno pokaze svoj neprijateljski stav prema interesima Jugoslavije, rekao je Ristic, dodajuci kako su cinjenice da “nema nijednog medjunarodnog foruma na kome Slovenija nije stetila interesima Jugoslavije, dok mi protiv Slovenije nismo izrekli niti jednu recenicu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /