GUVERNER CENTRALNE BANKE BIH RAZGOVARAO S PREDSEDNICOM PLAVSIC I DODIKOM

Konvertibilna marka u maju

Banjaluka. - Nova moneta - konvertibilna marka trebalo bi da bude pustena u opticaj u maju ove godine, izjavio je juce guverner Centralne banke BiH Piter Nikol, nakon sto se u Banjaluci odvojeno sastao sa predsednicom RS Biljanom Plavsic i premijerom Miloradom Dodikom.

Nikol je rekao da ce dizajn biti jedinstven za novcanice koje ce biti u opticaju u oba entiteta, ali da ce likovi odstampani na njima biti razliciti za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH. Jedino na novnacnici od pet konvertibilnih maraka bice jedinstven lik, rekao je guverner Centralne banke i dodao da ce na svim novcanicama biti zastupljena oba pisma - cirilica i latinica.

Prema recima Nikola, nova moneta, i pored toga sto ce postojati njene dve varijante, bice zakonsko sredstvo placanja na teritoriji cele BiH. Nova moneta mora imati potpuno pokrice u stranoj konvertibilnoj valuti i njen odnos prema nemackoj marci bice 1:1, rekao je Nikol i dodao da podloga za izdavanje nove BH valute ne mogu biti jugoslovenski dinari ili hrvatske kune, posto nisu konvertibilni. Nova moneta za BiH stampace se u Francuskoj, a sve troskove njenog stampanja snosice francuska vlada. Guverner Centralne banke BiH Piter Nikol najavio je otvaranje kancelarije ove institucije u Banjaluci pre pustanja u opticaj konvertibilne marke.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /