MUP SRBIJE O HAPSENJIMA OSAM DIREKTORA PRIVREDNIH ORGANIZACIJA

U borbi protiv kriminala nema nedodirljivih osoba

Zbog sumnje da su zloupotrebili sluzbeni polozaj uhapseni Nenad Djordjevic, potpredsednik Jugoslovenske levice, Smiljko Kostic, direktor DIN i vise privrednih rukovodilaca iz Sente, Urosevca, Pristine i Novog Sada

Basnoslovne pljacke: Dragan Ilic
i Rade Markovic na jucerasnjoj
konferenciji za stampu
FOTO: FoNet

Beograd. - Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije saopstilo je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da u borbi protiv kriminala “ne postoje nedodirljivi pocinioci" i zvanicno navelo razloge hapsenja potpredsednika Jugoslovenske levice Nenada Djordjevica, direktora DIN Smiljka Kostica, generalnog direktora DD “Zitopromet" iz Sente Vidoja Bajica i jos pet rukovodilaca firmi iz Sente, Urosevca, Pristine i Novog Sada.

General-major Dragan Ilic, nacelnik Uprave kriminalisticke policije MUP Srbije, istakao je da je protiv Nenada Djordjevica, direktora Republickog zavoda za zdravstvenu zastitu, podneta krivicna prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa Avramom Adizesom, suvlasnikom i direktorom PP “CIT" iz Beograda (Ulica Jurija Gagarina 153a), i ino-firme “ICIT" iz Lihtenstajna, izvrsio krivicno delo zloupotebe sluzbenog polozaja iz clana 242 Krivicnog zakona.

“Izvrsenim proverama je utvrdjeno da su Djordjevic i Adizes, kao saizvrsioci, pocinili navedeno krivicno delo tako sto su po prethodno postignutom dogovoru u toku jula i avgusta 1997. godine dogovorili kupovinu informacionog sistema za potrebe Republickog zavoda zdravstvene zastite od firme “ICIT" iz Lihtenstajna, u ukupnoj vrednosti od 39 miliona dolara. Djordjevic je nakon takvog dogovora nalozio raspisivanje konkursa za prikupljanje ponuda, a potom je izdejstvovao da se prihvati ponuda “ICIT", kaze general Ilic.

Sa njima je 11. avgusta prosle godine zakljucio zvanican kupoprodajni ugovor o nabavci i instalaciji informacionog sistema po visestruko uvecanim cenama. Do kraja decembra iste godine, firma iz Lihtenstajna, kao ino-dobavljac, isporucila je deo ugovorene opreme, koju je kupila od proizvodjaca “Kompak", predstavnistva u Minhenu, a u svojim fakturama prema Zavodu prikazala je da ona kosta 12.303.274 americkih dolara. Stvarna vrednost ove opreme sa pratecim provizijama i troskovima, po zvanicnom cenovniku firme “Kompak" je 2.163.496 dolara, tako da je na ovaj nacin pribavljena neosnovana korist Avramu Adizesu u iznosu od 10.139.770 dolara, sto je u to vreme po zvanicnom kursu iznosilo 60.940.041 dinara, koliko je ostecen Republicki zavod", rekao je general Ilic.

Prema njegovim recima, policija vrsi dalje provere “zlupotreba Nenada Djordjevic, kao i drugih lica sa kojima je na ovaj nacin poslovao". General je podvukao da je Avram Adizes u bekstvu u Kanadi, jer po njihovim saznanjima ima kanadsko drzavljanstvo.

Govoreci o hapsenju direktora DIN iz Nisa Smiljka Kostica, general Ilic je rekao da je MUP protiv njega podneo krivicnu prijavu zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja. On je tokom 1996. godine, prilikom uvoza opreme i repromaterijala, ino-dobavljacu “DIN HELAS tabako kompani" iz Grcke (mesovito preduzece u kome DIN “Fabrika duvana Nis" ima 49 posto kapitala), u vise navrata placao neosnovano uvecane cene, pa je na taj nacin ostetio nisku fabriku za 700.509 dolara i 500.000 maraka.

Kostic je, tvrdi policija, kao diretor DIN i predsednik Upravnog odbora DIN Helas tobako kompani", direktno ugovarao nabavku duvana i repromaterijala sa dobavljacima iz Indije, Zimbabvea i Grcke, “sto dokazuje njegov paraf na profakturama". Uhapseni Kostic je, po ugovorenom poslu, neosnovano uvecavao cene opreme i materijala, tako sto je u poslovni odnos ubacivao fiktivnog posrednika , preduzece “Turker" iz Turske, a kao direktor priznavao ovako uvecane fakture i odobravao njihovo placanje na stetu svoje fabrike.

Djordjevic pusten, pa uhapsen

Nakon saslusanja u nedelju u Palati pravde Nenad Djordjevic je pusten iz pritvora i odvezao se kolima kuci, o cemu su posvedocili prisutni novinari.

Medjutim, generali policije su juce tvrdili da je ta informacija netacna "i da je Djordjevic u pritvoru, jer je protiv njega podnet zahtev za sprovodjenje istrage".

Branilac Nenada Djordjevica, advokat Zoran Cetkovic, potvrdio je juce za "Nasu Borbu" da je njegov klijent pusten na slobodu, ali je u nedelju uvece ponovo uhapsen. Nezvanicno se cuje da je po ovom pitanju doslo do sukoba na relaciji istrazni sudija (koji je ukinuo pritvor) - MUP Srbije, jer "policija ima nameru da prosiri krivicnu prijavu protiv Djordjevica", tvrde izvori iz MUP.

MUP je saopstio da je 11. novembra 1992. godine, bez prethodno zakljucenog ugovora, Kostic odobrio isplatu 300.000 dolara iz devizne blagajne DIN Nikoli Nikusevu, direktoru PP "Hermes-tehna" iz Skoplja, na ime kupovine automobila, koji do danas nisu isporuceni.

- Ovako pribavljen novac Kostic je upotrebljavao za izgradnju i nabavku vise kuca i stambenih objekata na podrucju Nisa i Beograda - rekao je general Ilic.

Policija i dalje istrazuje, kako je receno, nezakonito poslovanje Smiljka Kostica i drugih odgovornih lica iz DIN u vezi sa prodajom cigareta na domacem trzistu, odredjenom broju privilegovanih kupaca, po nizim cenama od trzisnih, te raspolaganje novcanim sredstvima nezakonito iznetim iz zemlje koja su na inostranim racunima.

- Vrse se odgovarajuce provere vezane za raspolaganje ovim sredstvima, s obzirom na to da je tokom 1995. i 1996. godine za razne troskove u inostranstvu utroseno vise od devet miliona dolara. Primera radi, za zakup privatnog aviona utroseno je oko tri miliona dolara, za placanje hotelskih racuna preko milion dolara, a za odrzavanje motornih vozila i placanje goriva vise od 150 hiljada dolara - tvrdi policija.

Podrska gradjana

- MUP Srbije dobija pismene, usmene i telefonske podrske gradjana da istraje u borbi protiv kriminala i mi im se zahvaljujemo. Pripadnici MUP odlucni su da u skladu sa Zakonom uhapse sve izvrsioce krivicnih dela, a to znaci da nema nedodirljivih pocinioca. U tome ocekujemo podrsku pravosudja, finansijske policije i inspekcijskih sluzbi - rekao je general potpukovnik Rade Markovic, pomocnik ministra policije.

Pored Kostica i Djordjevica, MUP Srbije uhapsio je Vidoja Bajica, generalnog direktora DD “Zitopromet mlin" iz Sente, zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja i falsifikovanja sluzbene isprave. Sa Naimom Demakuom, predstavnikom iste firme u Gnjilanu, Bajic je ugovorio prodaju 100 tona belog brasna kupcima na podrucju Kosova, po ceni od 2,13 dinara po kilogramu.

Nakon isporuke brasna ,Bajic je nalozio Demakuu da sacini zapisnik o losem kvalitetu brasna, te da ga proda po ceni od 0,80 dinara za kilogram. Na ovaj nacin Bajic je sebi pribavio imovinsku korist od 133.000 dinara, na stetu svog preduzeca, saopstava policija.

Protiv Slobodana Radulovica, zamenika direktora NIS “Gas" iz Sente i Veselina Djurovica, generalnog direktora AD “AIK banka Senta" iz Sente, podnete su krivicne prijave zbog postojanja sumnje da su izvrsili krivicna dela zloupotrebe sluzbenog polozaja i falsifikovanja isprave. Uhapseni su takodje, zbog sumnje da su im pomagali i Rudolf Domonkos, direktor “Eurokorp" iz Sente, Enver Tahiri, direktor PP “ET KOM" iz Urosevca, i Naser Keljmendi, direktor “AS KOM" iz Pristine.

Po navodima krivicne prijave, Radulovic je omogucio Domonkosu i Djurovicu da na osnovu fiktivne dokumentacije preduzeca “Klimenta" iz Podgorice, od NIS “Gas" iz Sente kupe 1.800 tona secera. Na osnovu ove nabavke secera, Djurovic i Domonkos su preko Keljmendija i Tahirija, bez obracunatog poreza na promet, za devize prodavali cecer vecem broju fizickih lica i ostetili drustvenu zajednicu za od 653.400 dinara, na ime poreza, a sebi pribavili imovinsku korist od po 207.900 dinara (Domonkos i Djurovic) i po 16.500 dinara (Keljmendi i Tahiri).

D. Petrovic

Tesko sa Crnom Gorom

Prema recima celnika policije, MUP posebnu paznju obraca na suzbijanje zloupotreba u prometu akciznih roba, koji se odvija u sprezi sa privatnim preduzecima sa podrucja Crne Gore. “Ta preduzeca su najcesce registrovana na osnovu ukradenih licnih dokumenata, ili su pak nepostojeca, a koristi se okolnost otezane provere na podrucju Crne Gore (nemogucnost uvida u dokumentaciju, teskoca u pronalazenju lica i drugo)", rekao je general Rade Markovic, isticuci da za razliku od saradnje sa policijom Crne Gore, saradnja sa MUP Republike Srpske pokazuje “dobre rezultate".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /