MIODRAG VUKOVIC, POTPREDSEDNIK VLADE CRNE GORE

Polarizovana Crna Gora

Na jednoj strani su politicke snage jasno profilisane kao nacionalne ili gradjanske, ali spremne na dijaloge. Na drugoj strani je politicka grupa, sa vise podgrupa, ideoloski i interesno vrlo razlicita

Strucni tim za izradu izbornih zakona kojim ste koordinirali uspjesno je zavrsio posao. Bez vece rasprave Skupstina je usvojila sva predlozena akta.

- Cinjenica da je Skupstina Republike Crne Gore usvojila cetiri zakona iz tzv. sfere izbornog zakonodavstva, i to visokim stepenom saglasnosti svih poslanickih klubova, a u slucaju mozda i najvaznijeg od njih, u slucaju Zakona o izboru odbornika i poslanika, jednoglasno, govori mnogo. Na zakonima se dugo, organizovano, strpljivo i strucno radilo.

Rad u Strucnom timu bio je naporan, ali inspirativan, zahtjevan ali je sobom nosio i mogucnost pune emancipacije cinjenice da je Crna Gora politicki sazrela kao drzava. Poceli smo promocijom svojevrsnog katastra parskih interesa, a zavrsili usvajanjem zakona u kojima je pobjedu odnio politicki interes Crne Gore kao cjeline. Rad u Strucnom timu licno sam dozivio kao svojevrstan okrugli sto vlasti i opozicije, kao alternativu politickim iskljucivostima.

Pored zakona treba mijenjati svijest i ponasanje politickih faktora koji i dalje zaostaju u odnosu na medjunarodne demokratske standarde. Kako to postici?

- Zakoni su novi. Naslonjeni su na svjetsko demokratsko iskustvo, nasu politicku tradiciju, ali prilagodjeni nasim dnevnim i tekucim politickim potrebama i interesima. Znacajni su jer sankcionisu najvaznija pitanja organizacije drustva za izbore i to drustva kakvo je crnogorsko, nacionalno, vjerski, kulturno, politicki, interesno, socijalno, pa i ideoloski i svekoliko razlicito, pa time potencijalno i konfliktno. Znacajni su jer su donijeti u uzavreloj politickoj atmosferi, neposredno poslije izliva politickog radikalizma, politicke destrukcije, pokusaja alternativnog ulicnog manifestovanja demokratije, dakle, u uslovima kada je dosta niska tacka kljucanja i izazivanja nesporazuma u Republici. Zakoni su donijeti i time stvorene pocetne pretpostavke za demokratski ambijent potreban za parlamentarne izbore. Za pocetak dovoljno, a samo po sebi ako ne bude praceno sljedecim nuznim koracima slicnog demokratskog kvaliteta izgubice svoj stvarni znacaj.

Suzen prostor za politicku paranoju

Zakone treba inplementirati. Obaveze Vlade i drugih drzavnih organa su velike. Sljedecih mjeseci sve politicke snage moraju biti na nivou odgovornosti, moraju raditi da se politicki ambijent primjeri atmosferi koju normativno iskazuju ovi zakoni. Ja vjerujem da je za nas metastaza politicke ostrascenosti, iskljucivosti. Ja vjerujem da su nacionalizam, ksenofobija, pokusaji cijepanja Crne Gore, izazivanja vjerskih i nacionalnih sukoba, konfrontacije starih i novih ideologija, instrumentalizacije socijalno teskog stanja iza nas. Vjerujem da je Crna Gora formirala front demokratski emancipovanih, integrativnih snaga i da je suzen manevarski prostor za politicku paranoju.

Vjerujem, ali ne prestajem da sumnjam da postoje i dalje oni koji ne zele svekoliku demokratsku emancipaciju ovih prostora. Ako bi se sljedecih dana i mjeseci neko usudio da ponovo proigra nanovo probudjenu nadu i sansu rizikuje veliku, rekao bih, istorijsku odgovornost. Ponovicu, nada postoji, ona je realna da Crna Gora moze uciniti i naredne demokratske korake, ali zbog stanja u kome se nalazi, zbog situacije i teskoca u kojima je i Crna Gora i zajednicka drzava, realna je nazalost i opasnost da i ovi demokratski koraci, kao sto su usvojeni demokratski zakoni, budu devalvirani naknadnim losim politickim radom, kaze Vukovic.

Politicka grupacija Momira Bulatovica, nakon demonstracija 14. januara, vratila se u parlament, ali i dalje prijeti “narodnim nemirima". Kako takvo ponasanje, relativno jakih politickih grupacija, utice na politicke prilike pred izbore?

- Da je bilo politicke mudrosti, ona nije trebalo ni da napusta parlament, ali to su uradili. Posvadjali se sa citavim sistemom, sa kompletnom drzavom, sa odlukama drzavnih organa. I ne samo to. Logisticki pomagani sa strane, bez ikakvog razloga u crnogorske izborne sporove upletene su savezne ustavno-sudske, sudske, tuzilacke, politicke, drzavne strukture van Crne Gore. Zahvaljujuci takvom doziranju, politicke istine i politicke snage doslo je i do eskalacija sukoba, ugrozavanja ustavnog poretka.

Za sada stvari na povrsini izgledaju umirujuce, ali bojim se da ispod povrsine i dalje vri i prijeti novim slicnim nesporazumima. Radi se, to treba iskreno reci, o jednom politickom pokretu, jednoj politickoj ideji, jednom politickom interesu, koji je od pocetka izabrao pogresan put, pa je tesko, posto se na tom pogresnom putu otislo daleko, vratiti na pocetak i krenuti pravim putem. S tim treba racunati i biti politicki obazriv.

Hocu da vjerujem da je pokusaj da se srusi ustavni poredak Crne Gore da se oduzme drzavno ime Crne Gore, da se oduzme pravo Crnoj Gori da sama odlucuje o svojim nacionalnim i drzavnim interesima, da se unitarizuje i centralizuje Jugoslavija, da se ucini jeftinom drzavom, da se fakticka vlast, neustavno konstituisana na vrhu savezne drzave, neustavnim putem i neustavnom preraspodjelom ustavnih nadleznosti “naknadno legitimise", da se promovise nacionalna i nacionalisticka, umjesto gradjanske ideje u Crnoj Gori, da je sve to i mnogo toga slicnog dozivjelo svoj Vaterlo 14. januara i da se niko vise nece usuditi da to ponovo pokusa. Vjerujem, rekoh, ali nijesam prestao da sumnjam.

Sta bi, po Vasem misljenju, trebalo uraditi pa da najavljeni parlamentarni izbori budu posteni i demokratski?

- Situacija u Crnoj Gori u ovom trenutku nije onakva kakvom je zele i zasluzuju gradjani Crne Gore. Ona je daleko bolja od potencijalno moguce, a koju sanjaju i zele da stvore oni koji sa interesima tih gradjana nemaju nikakve veze. Crna Gora je u ovom trenutku politicki polarizovana. Na jednoj strani su politicke snage jasno profilisane kao nacionalne, ili gradjanske, ali u sustini vidljivo politicki tolerantno, spremne na dijalog. Istina, u susret parlamentarnim izborima pojacavace se jacina politicke rijeci, ostrica politickog prigovora, medjusobna politicka prebacivanja.

Sa druge strane je politicka grupa koja izgleda ima vise podgrupa, ideoloski i interesno vrlo razlicita. Te podgrupe dobijaju svoja politicka imena, pocinju da se registruju i treba ocekivati da ce i cijela politicka grupa, a to je i najavila, brzo dobiti svoje pravo ime. A njeno ime je ubijedjenost da je istina njeno ekskluzivno pravo, da je Crna Gora njeno vlasnistvo, da je Jugoslavija njena moneta za potkusurivanje. To je ona grupa kojoj ne smeta ustavni, pravni, institucionalni i funkcionalni nered u saveznoj drzavi, ali joj smeta slobodno izrazena volja gradjana Crne Gore.

Da bi izbori bili kakvi treba da budu, posteni i demokratski, onaj ko ide na izbore mora biti i posten i demokrata. Posten prema gradjaninu, prema drzavi, demokrata prema politickom suparniku, drugacijoj politickoj ideji. Sve ostalo je nesto drugo, vec vidjeno, nazalost, i u Crnoj Gori.

Bozidar I. Milicic

OEBS nije arbitrirao

Strucni tim je saradjivao sa ekspertima OEBS-a. U najvecem broju slucajeva njihove sugestije su uvazene, ali neke i nijesu.

- Eksperti OEBS-a bili su u dva navrata s nama. Oba puta zvanicno pozvani od nadleznih drzavnih organa. Prvi put su samo osmatrali nas rad, drugi put su dosli sa konkretnim sugestijama. Izuzetno su bili korektni, profesionalni, strucni i kooperativni. Bilo je zadovoljstvo slusati i upoznati se sa tako bogatim iskustvom koje su nam prezentirali. Zahvalni smo im, jer su bili objektivni i nepristrasni, sto su brzo razumjeli Crnu Goru, njenu situaciju, njene probleme i njene interese. Napravili su ljudski i profesionalni napor i na 75 strana teksta sugerisali rjesenja na sva cetiri zakona.

Eksperti OEBS-a su sugerisali ali nijesu insistirali. U trenucima kada su politicke razlike u Strucnom timu izgledale nepremostive, nijesu zeljeli da arbitriraju. Sve u svemu, pokazalo se da sa svijetom treba razgovarati, od demokratskog svijeta da se moze mnogo stosta nauciti i da taj demokratski svijet iskreno uvazava i pomaze ozbiljne i odgovorne.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /