PREDLOG POSLANIKA SPO PREDSEDNIKU SKUPSTINE SRBIJE

Formirati komisiju za ispitivanje rada sekti

Poslanici Srpskog pokreta obnove u Narodnoj skupstini uputili su predlog predsedniku parlamenta Draganu Tomicu da u dnevni red prvog redovnog zasedanja uvrsti odluku o obrazovanju komisije za ispitivanje rada i delovanja verskih sekti.

U obrazlozenju ove inicijative istice se da na teritoriji Republike Srbije vec duze vreme radi i deluje niz verskih sekti te da “znacajan broj sekti ima metode agresivnog delovanja i ciljeve opasne po fizicki integritet gradjana. Tako se porast broja samoubistava po najvecim gradovima Srbije tumaci, izmedju ostalog, i sektaskim i okultnim delovanjem i propagandom".

Komisiju bi, prema ovom predlogu koji su potpisali poslanici Slobodan Nenadovic, dr Jordan Lazarevic i dr Milan Popovic, trebalo da izaberu predsednici poslanickih grupa u parlamentu. Komisija bi trebalo da ima 11 clanova, izabranih srazmerno stranackoj zastupljenosti u parlamentu.

Poslanici SPO predlazu da ova komisija ima ovlascenja i deluje kao i ostali skupstinski odbori.

Predlagaci podsecaju predsednika Skupstine Srbije da je zbog opasnog delovanja nekih sekti i Evropski parlament u Rezoluciji iz 1996. godine preporucio nacionalnim parlamentima formiranje odgovarajucih komisija koje bi se bavile tim problemom. Tako je u Francuskoj, napominje se u predlogu, u toku ’96. parlamentarna komisija koja je ispitivala rad sekti otkrila da 50 odsto verskih sekti na teritoriji Francuske predstavlja permanentnu opasnost po fizicki integritet svojih clanova i pristalica.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /