ZAPOSLENI U OSNOVNIM I SREDNJIM SKOLAMA NEMAJU RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO

“Zamrznuta" plata i neizvesna povisica

“Zbog oklevanja da se zarade povecaju za stotinak dinara, nije vredno da se strajkuje", vele nastavnici, koji su sindikalno angazovani u staleskim organizacijama

Zaposleni u srbijanskim osnovnim i srednjim skolama kazu da nemaju razloga da budu zadovoljni redovnijom isplatom zarada jer im je plata “zamrznuta" skoro godinu dana, a povisica koja se pominje u javnosti je vise nego uvredljiva. Pa cak i ona od deset odsto nije osigurana, jer na taj dogovor nije stavljena tacka izmedju predstavnika Samostalnog sindikata koji komuniciraju s Vladom u ime esnafa kao jedini pregovaraci. Za sada i do daljnjeg, profesori s dvadesetogodisnjim stazom, na primer, primaju iz dva dela oko 1.300 dinara a ucitelji priblizno 900 dinara. “Zbog oklevanja da se zarade povecaju za stotinak dinara, nije vredno da se strajkuje", vele nastavnici, koji su sindikalno angazovani u staleskim organizacijama.

Da u skolama vlada apatija i nezadovoljstvo potvrdjuje Zorica Blagojevic, iz Foruma beogradskih gimnazija. Ipak, od strajka se mahom odustaje jer su sindikalni lideri svesni da kolege nisu spremne da “zalegnu" za takvu ideju. Za sada, prosvetni radnici nemaju snage i volje da krenu putem koji iziskuje radikalnije mere i frontalni sukob s prosvetnim vlastima. Nalaze se u stanju iscekivanja poteza nezavisnih sindikata, koji jos od Nove godine pokusavaju da prosire pregovaracki tim i sa svojim predstavnicima. Istina, manji broj kolektiva, mahom iz Vojvodine, protestuje skracivanjem casova na 30 minuta, sto vazeci paragrafi Zakona o osnovoj i srednjoj skoli dozvoljavaju. Ostali ne veruju u takve metode pritiska, cak i na duze staze, i prognoziraju skracene casove do kraja skolske godine.

Ipak, potpunu inerciju u sindikalnim akcijama i potezima kolega prekidaju susreti predstavnika staleskih organizacija, koji se povremeno sastaju i dogovaraju za eventualne zajednicke poteze. Prilikom susreta lidera i clanova nezavisnih sindikata prosle nedelje u Pancevu, dogovoreno je da se insistira na ucescu u razgovorima s Vladom oko minimalne cene rada, koja jos uvek iznosi 220 dinara. “U fazi kontakata s kolegama iz Samostanog sindikata i s nadleznim ministarskim timom treba zahtevati rast plata u skladu s rezultatima onog dela privrede koji radi i postize rezultate", precizira Zorica Blagojevic, prenoseci osnovni stav sa skupa u Pancevu. Tek posle okoncanja pregovora, kad se javno istupi s ponudama, sledi dogovor izmedju staleskih organizacija. A da li ce biti poziva za totalnu obustavu rada, zavisice od odluka u Vladi, reakcije clanstva i njihove spremnosti za energicniju borbu za poboljsanje statusnog polozaja.

O. N.

Nov model upisa

Uoci upisa u srednje skole, u Forumu beogradskih gimnazija pripremaju predloge novog modela sticanja srednjoskolskog statusa. Da li ce ove ideje uopste biti razmatrane zavisi od ministra prosvete, ali po misljenju Zorice Blagojevic, ove inicijative omogucavaju mnogo pravedniji sistem upisa od postojeceg.

Predlaze se da svi kandidati iz Beograda, koji zele da se domognu gimnazijske djacke knjizice, na primer, polazu prijemni na istom mestu, pod istim uslovima i u isto vreme. Ovaj model je zasnovan na istim kriterijumima po kojima se upisuju studenti prirodno-tehnickih i matematickih nauka. Svi pretendenti za brucoska srednjoskkolska mesta pored skole u koju zele da se upisu mogu da predloze i nekoliko alternativa. Ko bude imao najvise bodova, moci ce i da bira.

Ukoliko bude problema s obezbedjivanjem prostora, testovi se mogu polagati i po gimnazijama (ili drugim srednjim skolama) s tim sto bi se u tom slucaju polovina djaka upisivala po rang-listi, a druga polovina na osnovu rezultata, bez obzira iz koje skole se dolazi. Ovakvim sistemom upisa ne bi se dogadjalo da u pojedinim skolama losiji djaci istisnu odlicne samo zato sto imaju vise srece ili pravovremeniju informaciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /