NAKON TRI SATA PROVEDENA NA SLOBODI

Nenad Djordjevic ponovo uhapsen

Juce je Djordjevica saslusao istrazni sudija Vucko Mircic i odlucio da osumnjicenog zadrzi u istraznom zatvoru 30 dana

Samo tri sata nakon sto je pusten iz policijskog pritvora, u nedelju uvece je ponovo uhapsen Nenad Djordjevic, bivsi direktor Republickog fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsednik Jugoslovenske levice. Juce je Djordjevica saslusao istrazni sudija Vucko Mircic i odlucio da osumnjicenog zadrzi u istraznom zatvoru 30 dana.

Branioci Nenada Djordjevica, advokati - Zoran i Dragoslav Cetkovic i Slobodan Milivojevic - izrekli su juce pred novinarima niz zamerki na postupak policije, naglasavajuci da je “ceo proces pod pritiskom politike". Advokat Zoran Cetkovic rekao je da je 22. februara doneto resenje o sprovodjenju istrage i da je od tada Djordjevic trebalo da bude pod nadleznoscu suda, te da nije smelo da se dogodi da ga policija ponovo privede.

- Zakon ne predvidja mogucnost da se za jedno te isto krivicno delo, za koje je pokrenuta istraga, odredjuje policijski pritvor. To je moguce samo onda kada istrazni sudija poveri odredjene poslove organima unutrasnjih poslova sto on, ovoga puta, nije ucinio - rekao je Cetkovic i objasnio:

- Svesni smo da je do danasnjeg predloga za odredjivanje pritvora doslo nakon strahovitog pritiska koji je izvrsen na nadlezne pravosudne organe i na javnost. Neka kao ilustracija tog pritiska posluzi uporedjivanje prvog i drugog izdanja jucerasnjeg broja “Politike". U prvom izdanju se kaze da je Djordjevic saslusan i da mu nije odredjen pritvor. U drugom izdanju oni sami sebe demantuju i u tekstu postavljaju pitanje koji to listovi tako grubo obmanjuju javnost tvrdeci da je Djordjevic pusten iz pritvora.

"1:0 - za tebe"

"Sada je jedan nula za tebe, ali sutra cemo mi pobediti", receno je Nenadu Djordjevicu u policiji, kada je ponovo priveden. Djordjevic je ovo ponovio i istraznom sudiji, tokom jucerasnjeg saslusanja. Kada je policija dosla u kucu Djordjevicevih, u nedelju uvece, on ih je, kroz salu, upitao da li da obuce tanju ili topliju odecu. Dobio je odgovor, bez sale - topliju.

Krivicna prijava tereti Nenada Djordjevica za krivicno delo iz clana 242 Krivicnog zakona - zloupotreba sluzbenog polozaja, a kako su juce objasnili njegovi branioci, u prijavi su navedene okolnosti koje se odnose na izgradnju informacionog sistema u zdravstvu. Juce je krivicna prijava prosirena jos jednim zahtevom, koji je u vezi sa cesijom, kao nacinom placanja koje je Fond, dok je Djordjevic bio direktor, najcesce koristio. Nijedan od advokata nije zeleo da precizira koja se cifra pominje u novom zahtevu, vezanom za cesiju.

Okruzno tuzilastvo je u Beogradu je u nedelju podnelo zahtev za sprovodjenje istrage protiv Djordjevica, zbog sumnje da je pocinio zloupotrebu sluzbenog polozaja tesku vise od 10 miliona dolara. Bez obzira na to sto je ovaj zahtev podnet, u nedelju uvece, oko 19 casova, na vratima doma Nenada Djordjevica pojavili su se policajci u civilu. Prema tvrdnjama Djordjevicevih advokata, policija nije imala nalog za hapsenje.

Zoran Cetkovic je juce, kada je saznao da je Djordjevicu ipak odredjen pritvor od 30 dana, prokomentarisao: - U nedelju, na prvom saslusanju, kada je u pitanju bila sumnja da je ucinjena zloupotreba sluzbenog polozaja u vrednosti od 10 miliona i 300 hiljada dolara, istrazni sudija je odustao od odredjivanja pritvora, procenivsi da nema dovoljno dokaza. Danas, medjutim, zbog desetostruko nize sume, jer je danas bilo govora o sumi od 1.220.000 dinara ipak je doneo resenje o pritvoru.

Advokati Nenada Djordjevica tvrde da su dokazi koji su protiv njega podneti u prvom saslusanju bili apsolutno neubedljivi, tako da je i sam javni tuzilac smatrao da nema dovoljno osnova da odredjuje pritvor. Tridesetodnevni pritvor moze biti produzen najvise do devedeset dana. Tim advokata je najavio podnosenje zalbe protiv odredjivanja pritvora.

- Jedan gradjanin, koji je pusten da se brani sa slobode, nakon par sati opet je stavljen u policijski pritvor, pri cemu mu nije urucena ni pismena naredba o privodjenju niti resenje o pritvoru. Zbog ovoga ce javnost biti mnogo vise uznemirena, nego zbog nagadjanja o navodnim malverzacijama Nenada Djordjevica - rekao je Cetkovic.

S. Milicic

Signal pred hapsenje

Nenad Djordjevic je uhapsen proslog cetvrtka, nakon zavrsetka sednice Glavnog odbora JUL-a kojoj je prisustvovao. Dan pre sednice doputovao je iz Crne Gore, a prema prilicno poverljivim izvorima, dobio je signal iz Beograda da ne dolazi na sednicu, jer je hapsenje bilo isplanirano. Bivsi direktor Fonda i poptredsednik JUL nije poslusao ovo upozorenje. Tri dana je proveo u policijskom pritvoru, a u nedelju popodne je pusten kuci da se brani sa slobode.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /