STEDISE DAFIMENT BANKE NECE “ISPASTI" IZ PREDLOGA ZAKONA O IZMIRENJU STARE DEVIZNE STEDNJE

Obestecenje i posle likvidacije banke

Novi predlog zakona o redovnoj proceduri: stedise Dafiment banke u vreme kad ni svi salteri na Partizanovom stadionu nisu bili dovoljni

Vest da ce se Dafiment banka i formalno ugasiti likvidacijom, a ne stecajem kako je bilo najavljeno, izazvala je paniku medju stedisama ove banke.

“Likvidacija Dafiment banke za stedise ima isti efekat kao i stecaj. Nema nikavog razloga za strahovanje da je resenje NBJ upuceno Privrednom sudu u Beogradu da pokrene postupak likvidacije u suprotnosti sa obecanjima predstavnika savezne vlade da ce stedise ove banke biti ravnopravne sa stedisama drzavnih banaka u Predlogu zakona o izmirivanju stare devizne stednje. Velika prasina se digla zbog toga sto su stedise ocekivale resenje o stecaju, a NBJ se odlucila za likvidaciju, a pri tom niko od nadleznih nije se oglasio i rastumacio da su izmenjena zakonska resenja koja su se odnosila na stedise Dafiment banke", kaze Milka Orlic, predsednik Odbora poverilaca Dafiment banke.

Stedise su dobile zvanicna uveravanja da je u novom tekstu Predloga zakona izmenjena odredba prema kojoj ce i stedise banaka nad kojima bude pokrenut postupak stecaja pre usvajanja zakona imati isti tretman kao i stedise drzavnih banka. Umesto toga navedeno je da ce otvaranjem postupka likvidacije i ove stedise biti obestecene preme istim uslovima. Novi Predlog zakona, koji ce biti dostavljen Skupstini Jugoslavije, nece nositi oznaku “hitno" tako da ce se naci u redovnoj skupstinskoj proceduri usvajanja.

“Logicno je da pre ovog zakona bude usvojen savezni budzet. Upravo zbog toga sto kasne skupstinska zasedanja, kasni i usvajanje Zakona o izmirivanju stare devizne stednje. Narodna banka Jugoslavije radi svoj posao i posle oduzimanja dozvole za rad njene obaveze su bile da zavrsi zapocetu proceduru gasenja Dafiment banke", kaze Milka Orlic, napominjujuci da su predstavnici savezne vlade ostali dosledni u onome sto su obecali stedisama. “Nas je interes da se sto pre okonca ova agonija stedisa".

M.V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /