VISE OD SEST HILJADA PENZIONERA PROTESTOVALO JUCE U BEOGRADU

Zahtev Milutinovicu da povuce Marjanovicev mandat

Zatrazena je i ostavka Jovana Krkobabica, predsednika Upravnog odbora Penzionog fonda, uz ponavljanje starih zahteva za noramlizaciju isplate penzija. Sa Trga Nikole Pasica penzioneri “setali" do Vlade Srbije, gde niko nije hteo da ih primi. Danas novo okupljanje

Necemo vas vise glasati: Sa protesta
penzionera na Trgu Nikole Pasica
Foto: N. Stojanovic

Beograd. - Nezavisni sindikat penzionera Srbije zahteva od predsednika Milutinovica da povuce mandat dat Mirku Marijanovicu, kao i da smeni Jovana Krkobabica, predsednika Upravnog odbora Penzionog fonda, culo se tokom jucerasnje protestne setnje vise od 6.000 najstarijih Beogradjana. Tom prilikom ponovljeni su i stari zahtevi, pre svega normalizacija isplate penzija kao i isplata duga penzionerima, koje juce niko u Vladi Srbije nije mogao da primi. Stoga ce se oni ponovo okupiti danas na trgu Nikole Pasica, a prema recima Milana Djurica, predsednika Izvrsnog odbora Nezavisnog sindikata penzionera Srbije predvidjeno je da se okupljanja nastave tokom cele nedelje.

“Muka vas je naterala da se ponovo izadjete na ulice", obratio se Djuric okupljenim saborcima i konstatovao da oni koji su zaduzeni da pomognu penzionerima “niti vide, niti cuju, niti ispunjavaju zahteve". Prema njegovim recima, penzionerima koji su tek primili drugu polovinu novembarskog ceka, zakinuta je jedna penzija, samo po osnovu razlike za poslednja certiri meseca. “Sta je sa novcem koji se odvaja za penzionere?, pita se Djuric, kada se zna da je Milan Beko izjavio da je Penzionom fondu uplaceno 7,26 miliona DM, a dodatnih 700 miliona dinara treba da uplate zaposleni. Prema Djuricu nejasno je kako je ministar Milacic mogao da izjavi da Vlada Srbije duguje 7,5 milijardi dinara Penzionom fondu. Na njegovo pitanje “gde su pare?", masa je odgovorila “Opljackane!"

Opljackani: Penzioneri protestuju
ispred zgrade Vlade Srbije

Milan Djuric, cije je svako pominjanje republickih funkcionera propraceno uzvicima “ua", “bando crvena", “lopovi, lopovi" i “ubice", potom je objasnio zahteve za smenu Krkobabica i odizimanje mandata Marijanovicu. Vlada Mirka Marjanovica tokom cetiri godine ne samo da nije uradila nista da popravi materijalni polozaj, vec ga je ne postujuci sopstvene zakone znacajno pogorsala. “Danas ima oko 102.000 penzionera sa mesecnom penzijom od 405 dinara, sto ne moze da pokrije ni komunalne troskove", tvrdi Djuric. Jovan Krkobabic je svojim izjavama obmanjivao javnost i omogucio nenamensko trosenje sredstava., kaze on.

Nesto posle 11.30 casova kolona penzionera, pracena primetnim policijskim snagama, uputila se Ulicom srpskih vladara ka zgradi predsednistva Srbije. Posle kraceg zadrzavanja, koliko je bilo neophodno da se predaju zahtevi u Predsednistvu, uz uobicajene uzvike "lopovi", i "crvena bando", kolona se upitila da Vladi Srbije.

Godinu pojeli crveni skakavci

Konstatujuci da je godinu dana od formiranja Nezavisnog udruzenja penzionera Srbije, prosla uzaludno, odnosno da su je pojeli crveni skakavci, Mitar Mirovic, predsednik novobegoradskog odbora NSPS, istakao je da je ovo jedina zemlja u kojoj se unistavaju najstariji gradjani. "To je genocid", utvrdio je Mirovic.

Pred Vladu Srbije, takodje obezbedjenu policijskim snagama, penzioneri su stigli posle 12 casova. Pored uobicajenih, tada su se mogli cuti i povici "izadjite ako smete", "necemo vas vise glasati" i "napolje, napolje". Kada je posle jednocasovnog stajanja postalo jasno da predstavnike NSPS niko nece da primi, odluceno je da se setnja nastavi ka mestu polaska. Medjutim, deo penzionera je zahtevao da se ispred zgrade vlade ostane dok ih neko ne primi, pa se tako kolona podelila u dva pribliznno jednaka dela.

Ipak, dva dela kolone su se ponovo spojila, krecuci se ka Skupstini Srbije, gde je posle 13 casova skup neplanirano zavrsen. Novo okupljanje zakazano je danas na Trgu Nikole Pasica u 11 casova.

R. Repija

Transparenti

Za vreme protesta penzioneri su nosili transparente na kojima je pisalo: “U SRJ danas najvise umiru deca i penzioenri", “Tursi su otisli, hrac je ostao", “Tito je ubijao koze, a ova vlast penzionere", “Necemo da umiremo do 120-te"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /