MINI KUVARICA

"Slani" orah

Orah je vrlo stara, mozda i najstarija vocka koja, zahvaljujuci svojim visestrukim hranljivim sastojcima, ima siroku primenu. Kod nas se uglavnom koristi za pripremu kolaca i torti. Manje je, medjutim, poznato da se orasi mogu koristiti i kao dodatak mnogim slanim specijalitetima kao sto su predjela, umaci, jela sa ili bez mesa, kojima dodaje poseban ukus.

Pohovano na kineski nacin

Potrebno je 160 grama mesa od pilecih grudi, casa ociscenih oraha, casa prezli, 120 grama svinjetine od buta, casa susama, so, biber, ulje. Smesa za pohovanje: 2 zumanca, dve kasike skroba, dve kasike brasna, kasicica soli, kasicica secera.

Orahe preliti vrelom vodom, oljustiti im kozicu, iseckati ih i pomesati sa prezlama. Pilece meso iseci na tanke rezance, malo posoliti i pobiberiti. Zumanca ulupati sa kasikom vode, dodati so, secer, skrob i brasno i sve izmesati u jednolicnu masu koju treba podeliti na dva dela.

Pilece meso uvaljati u smesu za pohovanje a zatim u smesu sa orasima i prezlama. Svinjetinu takodje iseci na rezance, uvaljati u smesu za pohovanje pa u susam. Pilece pa svinjsko meso prziti na zagrejanom ulju dok ne postane hrskavo. Vaditi iz ulja, ocediti i odmah sluziti.

Krekeri sa sirom i orasima

Potrebna je kutija krekera - 200 grama, 150 grama mladog sira, 50 grama mlevenih oraha, 150 grama struganog kackavalja (ementaler ili parmezan), decilitar kiselog mleka, 50 grama butera, so, bibera, masline.

Sireve dobro izmesati sa buterom, kiselim mlekom, mlevenim orasima, posoliti i pobiberiti. Ujednacenom masom debelo premazati krekere i ukrasiti maslinama.

Tavce sa orasima

Potrebno je 250 grama pasulja tetovca, 100 grama mlevenih oraha, 2 dcl ulja, 4 suve istucane crvene paprike, 2 lista lorbera, 4 cena belog luka, kasicica aleve paprike, kasika brasna, persunov list, nana, so, biber, glavica crnog luka.

Pasulj skuvati tako da ostanu zrna cela, ocediti ga a vodu u kojoj se kuvao ostaviti na stranu. Crni luk sitno iseckati, dodati biber, alevu papriku, so, pa proprziti na ulju. U zemljanu posudu naizmenicno redjati pasulj pa posuti mlevenim orasima i tucanom paprikom, zatim isprzen luk dok se sve ne utrosi. Na kraju pasulj preliti sa malo vode u kojoj se kuvao, posuti brasnom, sitno seckanim belim lukom, nanom, persunovim listom. Zapeci u rerni.

Posna sarma

Potrebna je glavica kiselog kupusa, 4-5 glavica crnog luka, 7 kasika ulja, 150 grama pirinca, 2 kasicice aleve paprike, 100 grama mlevenih oraha, 2 kasike brasna, so i biber.

Nadev za sarmu praviti na sledeci nacin: Sitno iseckati luk i isprziti na 5 kasika ulja, dodati opran pirinac, pa i njega malo proprziti i uz dolivanje pomalo vode malo ga prodinstati.

Kad pirinac omeksa a voda ispari, umesati kasicicu aleve paprike, skinuti s vatre i dodati orahe, ako je potrebno posoliti i pobiberiti. U listove kiselog kupusa staviti po kasicicu nadeva, zaviti i poredjati u serpu, naliti vodom da ogreznu. Posebno napraviti zaprsku od dve kasike ulja i brasna. Skloniti sa vatre pa brzo smesati kasicicu aleve paprike i zaprskom preliti sarme i ostaviti da se polako krckaju na tihoj vatri ili u rerni. S vremena na vreme protresti serpu i kuvati dok kupus ne omekne.

Pastrmka u umaku od oraha

Potreban je kilogram pastrmki, pola kilograma mlevenih oraha, 6 kasika ulja, 3 kasike brasna, 2 kasike sirceta, 2 cena belog luka, dve solje mlake vode, so.

Ocistiti i oprati pastrmke, iseci na komade velicine 6-7 santimetara pa ih posoliti. U sud za przenje staviti ulje pa kad se dobro zagreje spustati ribu uvaljanu u brasno i prziti. Isprzenu ribu staviti u topao tanjir. Posebno na dve kasike zagrejanog ulja upola uprziti 2 kasike brasna, dodati ociscene i samlevene orahe pa prziti dok malo ne porumene. Zatim u dublji tanjir sipati 2 solje mlake vode, sirce, dva cena sitno seckanog belog luka. Ovom smesom naliti orahe, sve dobro promesati da ne bude grudvica, pa ako je umak suvise gust dodati jos malo vode i prokuvati. Ribu staviti na ciniju i preliti umakom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /