RASPRAVA O ARBITRAZI ZA OBLAST BRCKOG

Glavna dilema - pravno ili politicko pitanje

Beograd. - U Institutu za medjunarodnu politiku i privredu sinoc je odrzana rasprava na temu arbitraze za oblast Brckog, a uvodno izlaganje podneo je dr Vitomir Popovic, profesor Pravnog fakulteta iz Banjaluke, koji je predstavnik Republike Srpske u arbitraznoj komisiji. Polazeci od Sporazuma u Dejtonu Popovic je rekao da je ovaj posao ostavljen da se resi naknadno, istakavsi da je u pocetku "predmet spora" bila medjuentitetska linija razgranicenja, a ne i grad Brcko koji se kasnije pokusavao, kako je rekao arbitar RS, da ugura na mala vrata.

Predstavnici RS stoga nisu prihvatili treceg arbitra, koga odredjuje medjunarodna zajednica i koji je predsedavajuci, ali je odluceno da se ide na zasedanje, kako na proslogodisnji Tribunal u Rimu tako i nedavno na skup u Becu, ponajvise zbog cinjenice da se formiranjem tima i ucescem u arbitrazi vise dobija nego gubi. Stav RS je da ovaj grad ostane u njenom sastavu, a Federacija je, nakon proslogodisnjeg odlaganja odluke, stala na stanoviste da RS nije dovoljno sprovela dogovoreno u Dejtonu i da grad treba da pripadne Federaciji. Ipak, naglasio je Popovic, u medjuvremenu su u Federaciji odustali od zahteva da Brcko pripadne tom bosanskom entitetu, a srpska strana - nakon velikog napretka vezanog za slobodu kretanja, pustanja u promet mosta preko Save (preko koga je samo u januaru iz FBiH u Hrvatsku preslo 4.800 vozila), znacajnijeg broja povratnika, formiranja multietnicke policije pa vlasti - da je ispunila sve svoje preuzete obaveze i da se nadaju povoljnoj odluci.

Na raspravi se moglo cuti da su i dalje u opticaju najmanje tri mogucnosti za resenje ovog problema, pa cak i formiranje posebnog distrikta pod medjunarodnom upravom. Doktor Milan Bulajic je zapitao arbitra kako objasnjava najnoviji stav (da se odluka ni ovaj put ne donese i da se saceka jos neko vreme) Klausa Kinkela, nemackog ministra inostranih poslova, a DZemal Hatipovic, pominjuci malo drukcije ponasanje srpske vojske u jednom ranijem sukobu na tlu bivse Jugoslavije, zapitao je Popovica - da li ste vi u RS, ovom upornoscu u kasapljenju Bosne, svesni kakvu medvedju uslugu cinite srpskom narodu. Milutin Popovic, predstavljajuci se kao unuk Jovana Cvijica (s majcine strane) ciji je deda ucestvovao u arbitrazi u Versaju, smatra da je sve zapravo cilj da se Srbija oslabi i da novi svetski poredak moze da manipulise maticom".

Bivsi profesor Pravnog fakulteta Stevan Djordjevic je misljenja da "arbitraza gubi karakter arbitraze", a vise ucesnika u raspravi, medju njima i Milan Bulajic, da je pitanje Brckog vise politicko pitanje i da se arbitraza "koristi samo u smislu zloupotrebe".

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /