DODIK I PRLIC RAZGOVARALI S AMBASADORIMA

Jedinstvena BiH diplomatska platforma

Banjaluka. - Premijer RS Milorad Dodik primio je juce u Banjaluci prvu grupu ambasadora BiH akreditovanih u 29 zemalja i cetiri misije. Prijemu, koji je uprilicio premijer Dodik, prisustvovao je i ministar inostranih poslova BiH Jadranko Prlic.

Obracajuci se ambasadorima Dodik je rekao da ce mera njihovog uspeha biti ukoliko svi budu zadovoljni njihovim radom, kao i da njihov rad nece biti uspesan ukoliko njime bude zadovoljan samo jedan entitet.

Prijem kod premijera Milorada Dodika odrzan je u okviru desetodnevnog seminara za ambasadore koji obuhvata opsta predavanja, predavanja o protokolu, sistematizaciju diplomatsko-konzularnih predstavnistava, sistematizaciju ministarstva inostranih poslova, kao i predavanja iz medjunarodnog prava. Po zavrsetku zajednickih priprema i dobijanja agremana za ambasadore ce uslediti pojedinacne pripreme nakon cega ce u martu mesecu krenuti u destinacije.

Ministar inostranih poslova Jadranko Prlic juce se u Banjaluci sastao i sa predsednikom RS Biljanom Plavsic, a potom odrzao i zajednicki sastanak s predstavnicima politickih partija i novinarima. Prlic je tom prilikom rekao da su osnove spoljne politike BiH u nuznosti sprovodjenja Dejtonskog sporazuma i definisanju polozaja BiH u svetu, a u skladu sa njenim Ustavom. Prema njegovim recima za BiH ce prioritet biti odrzavanje bilateralnih odnosa sa Hrvatskom i SRJ.

"Na planu multilateralnih odnosa prioritet za BiH je ukljucivanje zemlje u Vece Evrope, kao i uspostavljanje sto tesnjih veza sa EU", rekao je Prlic. Ministar inostranih poslova BiH je podsetio da u okviru Predsednistva i Saveta ministara nije postignuta saglasnost o sistemu bezbednosti, jer, kako je rekao, srpska strana s jedne i hrvatska i bosnjacka, s druge strane, imaju razlicita gledista o ulasku BiH u NATO.

Govoreci o mogucnosti da gradjani BiH imaju dvojno drzavljanstvo, Prlic je rekao da je potrebno prvo da svaki stanovnik poseduje drzavljanstvo maticne zemlje (BiH), a da se kasnije posebnim sporazumom sa Hrvatskom i SRJ regulise pitanje dvojnog drzavljanstva.

LJ. K.

Vestendorp i Dodik danas potpisuju ugovor o pomoci EU RS

Banjaluka, Beta. - Visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp i premijer Republike Srpske Milorad Dodik potpisace danas u Banjaluci ugovor o realizaciji ugovora o pomoci RS u iznosu od preko 13 miliona maraka, saopstilo je danas ministarstvo informacija RS. Rec je o pomoci Evropske unije u iznosu od 11,7 miliona maraka, vlade Holandije od 1,3 miliona i 332.000 maraka vlade Svedske.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /