DAG HOFMAN, PREDSTAVNIK UN, O INCIDENTU U BARANJSKOM PETROVOM SELU

Hrvati spaljivali srpske simbole

Zagreb, Rojters. - Na mitingu odrzanom u nedelju ispred pravoslavne crkve u mestu Baranjsko Petrovo Selo grupa od oko 100 Hrvata blokirala je saobracaj, spaljivala srpske simbole i pozdravljala fasistickim pozdravima, izjavio je juce za Rojters predstavnik Ujedinjenih nacija Dag Hofman.

Hofman je od hrvatskih vlasti zatrazio da iskorene slicne incidente u delovima istocne Slavonije koji su naseljeni Srbima. "Okupljeni Hrvati su zapalili veliku vatru i spaljivali srpske simbole. Stojeci oko vatre, pijuci i pevajuci, mnogi ucesnici su pozdravljali fasistickim pozdravom", rekao je Hofman. Oni su napali i dva policajca Hrvata i Srbina koji su dosli da intervenisu. "Dogadjaji poput ovog podizu tenziju u regionu i narusavaju program nacionalnog pomirenja", naglasio je on. Do okupljanja je doslo jedan dan nakon sto su neidentifikovani napadaci ispaljivali rafale i bacali granate na jednu kucu u obliznjem selu, povredivsi jednu 70-godisnju staricu madjarske nacionalnosti.

Diplomate koji su prosle nedelje obisli oblast istocne Slavonije izrazili su svoju zabrinutost zbog rastuceg osecanja nesigurnosti medju Srbima nakon poslednjih incidenata i "nedostatka opipljivog napretka u oblastima koje se na njih odnose". "Hrvatska vlada ce morati da ucini vise kako bi sprecila izbijanje incidenata. Ona mora da posalje snaznu politicku poruku da se takvi dogadjaji nece tolerisati", rekao je Kofman.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /