TIM GULDIMAN UPOZORIO NATO NA “ZABRINJAVAJUCI RAZVOJ" U ISTOCNOJ SLAVONIJI

Ugrozeni rezultati Untaesa

Povecava se iseljavanje Srba i sve je izrazita njihova ekonomska diskriminacija rekao Guldiman u razgovoru sa Solanom

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Uprkos uspesima koji su ostvareni tokom trajanja mandata UNTAES i narocito u njegovoj poslednjoj fazi, “trenutna situacija u Istocnoj Slavoniji ne uliva mnogo optimizma" - izjavio je juce ambasador Tim Guldiman, specijalni izaslanik OEBS za Hrvatsku. U kratkom susretu sa novinarima u briselskom sedistu NATO, nakon razgovora sa generalnim sekretarom zapadnog saveza Havijerom Solanom i ambasadorima 46 zemalja koje cine Savet evro-atlantskog partnerstva, Guldiman je ukazao na povezanost razvoja u Istocnoj Slavoniji sa procesima u citavom regionu, ukljucujuci i Bosnu.

Dolaskom u NATO specijalni izaslanik OEBS je, kako je objasnio, hteo da zapadnim saveznicima i njihovim partnerima ukljucenim u operaciju SFOR ukaze kako je “apsolutno pogresno koncentrisati se samo na Bosnu i izgubiti iz vida da je razvoj u njoj tesno povezan sa procesima u Hrvatskoj." Eventualni neuspeh u Istocnoj Slavoniji, upozorio je Guldiman, “osetio bi se i van granica Hrvatske, u citavom regionu."

Trenutni razvoj u Istocnoj Slavoniji Guldiman je ocenio “zabrinjavajucim." Pozitivni pomaci, ostvareni u poslednjim mesecima mandata UNTAES, “dovedeni su u pitanje." Proces normalizacije prilika “gubi brzinu" i mogao bi da se u potpunosti zaustavi. Povecava se iseljavanje Srba i sve je izrazitija njihova ekonomska diskriminacija. Hrvatska vlast ulaze napore za povratak hrvatskih izbeglica i raseljenih lica, dok srpske izbeglice ostavlja medjunarodnoj zajednici, da ih ona pomaze. Mada bi, smatra Guldiman, “morala i njima da pomaze, ako ih zaista smatra hrvatskim drzavljanima."

U razgovoru sa generalnim sekretarom Solanom i Savetom evro-atlantskog partnerstva izaslanik OEBS je, kako saznajemo, pozvao na “krajnji oprez" u pogledu spremnosti hrvatskih vlasti da postuje svoje obaveze ne samo u Istocnoj Slavoniji, vec i one koje, po Dejtonskim sporazumima, ima u Bosni. Upozorio je da neke najnovije Tudjmanove izjave “veoma odudaraju od politike koja se ocekuje od hrvatskih vlasti i ne doprinose obnavljanju poverenja i suzivotu."

VOJISLAV STANIMIROVIC, PREDSEDNIK SDS

Za 40 dana iselilo se 4.840 Srba

Zagreb, Beta. - Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirovic rekao je da se iz istocne Slavonije u poslednjih cetrdesetak dana iselilo 4.840 Srba. U inostranstvo je otislo 500 porodica, oko 1.500 osoba. Najvise ih je Norveskoj, njih 750, a ostali su otisli u Englesku i Kanadu, kazao je Stanimirovic za zagrebacki dnevnik “Vjesnik". Stanimirovic je rekao da su razlozi za iseljavanja bezbednosni i socijalno-ekonomski, “jer ljudi nemaju nacina da zarade".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /