PREDSEDNIK DEMOKRATA I STUDENTSKI POLITICKI KLUB OBJAVILI POCETAK UJEDINJAVANJA

Antic portparol DS

Zoran Djindjic: Udruzivanjem do efikasnijeg ostvarivanja misije gradjanskog protesta. Cedomir Jovanovic: Konkretan odgovor na koaliciju SPS-SPO

Beograd. - Demokratska stranka i Studentski politicki klub objavili su juce pocetak ujedinjavanja te dve organizacije koje bi trebalo da se zavrsi u maju prelaskom svih clanova SPK u DS. Pristupnicu je za sada potpisao samo Cedomir Antic, generalni sekretar SPK, koga je Zoran Djindjic imenovao za portparola Demokratske stranke.

- Svu nasu aktivnost usmericemo na borbu za fer izbore i korenite reforme bez pristanka na kompromis kada se radi o te dve stvari. Udruzivanjem snaga prevazicicemo dupliranje istih poslova i moci cemo efikasnije da ostvarujemo misiju gradjanskog protesta - izjavio je Zoran Djindjic, predsednik DS, na jucerasnjoj zajednickoj konferenciji za novinare demokrata i SPK.

Odluku o ujedinjavanju sa DS, prema recima Cedomira Jovanovica, predsednika SPK, ta organizacija je donela "jer je u DS prepoznala alternativu na politickoj sceni koja se suprotstavila rezimu Slobodana Milosevica". "Fuzija DS i SPK je konkretan odgovor na koaliciju SPS-SPO. Zahvaljujuci ulasku u DS, mi necemo gubiti vreme na formiranju sopstvene stranacke infrastrukture," rekao je Jovanovic.

Optuzbe - licni stavovi

- Optuzbe da je stranka koja je jedina uspela da uveca svoj broj clanova za 50 procenata za manje od godinu dana u krizi su besmislene - izjavio je Zoran Djindjic povodom izjava pojedinih funkcionera DS da je predsednik samovoljom doveo stranku u krizu. Te optuzbe, objavljene u medijima, Djindjic je ocenio kao licni stav. "U njima je 90 odsto netacnih stvari. U Srbiji je izgleda dovoljno znati napisati nesto i da to bude objavljeno", rekao je Djindjic.

Na pitanje novinara da li ce ostali clanovi SPK dobiti funkcije kada predju u DS, poput Cedomira Antica, Djindjic je odgovorio da je to stvar izbora unutar stranke, a da je on nadlezan za imenovanje portparola. "Aleksandra Joksimovic nije smenjena vec je sve uradjeno u dogovoru s njom. Ona ostaje u informativnoj sluzbi i veoma sam zadovoljan njenim radom," rekao je Djindjic, dodajuci da ce DS formirati informativni centar "koji ce emitovati pravu sliku stranke buduci da do sada mnoge stvari koje je uradila DS nisu stigle do javnosti".

Sa Gradjanskim savezom Srbije, demokrate prema Djindjicevim recima, pregovaraju o formiranju zajednickih organa i jedinstvenom nastupu, ali ne i ujedinjavanju. "Sa tom strankom imamo emocionalan odnos, a ne samo politicki. Politicko-matematicki proracuni nisu u centru nasih pregovora sa GSS, kao sto je to slucaj kada razgovaramo sa ostalim strankama", rekao je Djindjic.

Ocenjujuci godinu dana od ulaska koalicije "Zajedno" u gradsku skupstinu i vladu, Djindjic je rekao da je za to vrme postignut znacajan napredak jer su u njoj razbijene iluzije. "Oni koji su bili simbol radikalne opozicije (SPO), postali su simbol politicke trgovine", rekao je Djindjic. Upitan zasto se i pored 50 hiljada letaka kojim je DS pozvala Beogradjane na protest ispred gradske skupstine povodom prve godisnjice nove vlasti, okupilo svega 100 do 200 gradjana, Djindjic je objasnio da se "gradjanima toliko zgadila sadasnja gradska vlada da nisu hteli da dodju ni da zvizde".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /