ISTRAZIVANJE PODGORICKE AGENCIJE “DAMAR" O JANUARSKIM PROTESTIMA

Za sukobe u Podgorici krivi Bulatovic i Bojovic

Vise od polovine anketiranih smatra da se policija ponasala izuzetno profesionalno

Podgorica. - Prema istrazivanju podgoricke agencije “Damar", uradjenom izmedju 4. i 11. februara, 49,2 odsto anketiranih gradjana Crne Gore smatra da najvecu odgovornost za sukob demonstranata i policije, tokom januarskih protesta u Podgorici, snose organizatori protesta Momir Bulatovic i dr Bozidar Bojovic. “Damar" je anketirao hiljadu gradjana Podgorice, Niksica, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Kotora, Bara i Cetinja.

Vise od polovine ispitanika (50,8 odsto) ocijenilo je kao “izuzetno profesionalno" ponasanje crnogorske policije tokom sukoba sa demonstrantima. Svega 12,4 odsto ispitanika misli da je “policija iskljucivo odgovorna za sukob sa demonstrantima", dok 24,2 odsto njih ocjenjuje da se policija “u najvecem dijelu ponasala profesionalno", ali da je bilo propusta i sa njene strane.

Za 60 odsto anketiranih gradjana, u pozadini januarskih protesta bili su razlozi koji su za cilj imali destrukciju i izazivanje nereda. Pri tom 23,5 odsto ispitanika precizira da je namjera organizatora protesta bila da se sprijeci primoprodaja predsjednicke funkcije, dok 23,5 odsto anketiranih smatra da je namjera organizatora skupa bila usmjerena na izazivanje nereda sirih razmjera i uvodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori.

Prema misljenju 32 odsto ispitanika, januarski protesti zaostrili su politicke sukobe u Crnoj Gori, a njih 52 odsto ocjenjuje da protesti uopste nijesu bili demokratski i mirni, vec da su imali nasilnicki karakter. Nesto manji postotak ispitanika (61 odsto) smatra da politicke probleme treba rjesavati iskljucivo kroz institucije sitema.

Podatke iz istrazivanja agencije “Damar" juce je ekskluzivno objavila podgoricka “Pobjeda".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /