ROBERT GELBARD O RAZGOVORIMA SA PREDSTAVNICIMA VLASTI I KOSOVSKIH ALBANACA U PRISTINI

Dijalog otpoceti sto pre

SAD su spremne da pomognu dijalog jer veruju da je zbog veoma opasne situacije, kakva je sada, od sustinskog znacaja da on pocne. Kosovo je jedno od centralnih pitanja koje moze stvoriti uslove za skidanje spoljnog zida sankcija, rekao je Gelbard

Beograd, Beta. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard osudio je nasilje koje na Kosovu sprovodi policija, ali i terorizam Oslobodilacke vojske Kosova i upozorio Beograd i kosovske Albance na nuznost da sto hitnije otpocnu bezuslovni dijalog.

"Odgovornost za rastuce nasilje na Kosovu po nasem misljenju snosi, pre svega, policija, sto je neopravdano", rekao je Gelbard novinarima, posle prekjucerasnjeg razgovora sa predstavnicima vlasti i kosovskih Albanaca u Pristini.

Kako stoji u jucerasnjem saopstenju za stampu americke ambasade u Beogradu, on je naglasio da Vasington u isto vreme osudjuje i teroristicke napade na policiju "grupe koja sebe naziva Oslobodilackom vojskom Kosova". Prema njegovim recima, sve to "jasno ukazuje na veliku potrebu da na svim stranama postoji dobra volja i da hitno pocne dijalog". "Vlada SR Jugoslavije i odgovorno demokratsko rukovodstvo kosovskih Albanaca moraju preduzeti ozbiljne napore kako bi poceli da ublazavaju tenzije", kazao je Gelbard. On je istakao da "osnova za to, zbog nepoverenja koje postoji posebno na albanskoj strani, mora biti dijalog bez bilo kakvih preduslova". "SAD su spremne da pomognu taj dijalog...jer verujemo da je zbog veoma opasne situacije, kakava je sada, od sustinskog znacaja da on pocne", dodao je americki izaslanik. Uz ocenu da su "i jedna i druga strana nerealne", Gelbard je kazao da one "u svojim ciljevima i ocekivanjima moraju biti fleksibilnije, i realnije, kako bi se postigao sporazum koji se moze sprovesti u delo".

Prihvatljivi paralelni izbori

Po Gelbardovom misljenju, paralelni izbori kosovskih Albanaca koji su zakazani za 22. mart prihvatljivi su. "To ne predstavlja pretnju za Srbiju i Srbe, vec moze da doprinese pokretanju stvari s mesta i stabilnosti", rekao je on. "Sada je najvaznije da od svih strana zahtevamo da pokazu uzdrzanost, kako na recima tako i na delu. Kosovski Albanci moraju izbegavati provokacije, a vlada u Beogradu mora pokazati maksimalnu uzdrzanost", naglasio je Gelbard.

Gelbard je u razgovoru sa novinarima ponovio da SAD imaju jasan stav i da ne podrzavaju nezavisnost Kosova, vec njegovu buducnost vide u SR Jugoslaviji, ali sa poboljsanim statusom. On je rekao da Beograd insistira na zadrzavanju "status kvoa na Kosovu, ali i dodao da SAD nece prihvatiti nikakvu "laznu autonomiju" koja ne bi zadovoljila teznje kosovskog stanovnistva.

On je objasnio da medjunarodna zajednica ima veca ocekivanja od Beograda jer on "ima kontrolu nad instrumentima sile", upozorivsi da bi eventualna policijska ili vojna akcija jos vise izolovale Beograd od medjunarodne zajednice.

Zbog podrske SRJ prodejtonski orijentisanim snagama u RS javila se mogucnost njenog izlaska iz izolacije, ali bi eventulana primena sile na Kosovu zatvorila taj put i donela nove sankcije i izolaciju, kazao je Gelbard. Ionako teska situacija u SRJ mogla bi postati jos teza, bez pomaka ka resenju kosovskog problema, pocev od punog sporovodjenja sporazuma o obrazovanju, pa preko drugih oblasti koje sam precizirao za predsednika Milosevica, dodao je on. Prema njegvoim recima, sada je na vlastima u Beogradu da odluce da li zele da promene situaciju. "Kosovo je jedno od centralnih pitanja koje moze stvoriti uslove za izlazak iz izolacije i skidanje spoljnog zida sankcija", rekao je Gelbard.

Nije trenutak za medjunarodnu konferenciju

Na pitanje sta misli o organizovanju medjuanarodne konferencije o Kosovu, on je rekao da postoji niz nacina za pokretanje dijaloga, ali da nije siguran da je sada pravi trenutak za medjunarodnu konferenciju. Americki izaslanik je dodao da bi prvi korak trebalo da budu mere za izgradnju uzajamnog poverenja i primena sporazuma o obrazovanju. Nema apsolutno nikakvog objasnjenja za to sto se taj sporazum ni nakon gotovo dve godine ne primenjuje, dodao je on. On nije mogao da precizira kada ce doci do prvog konkretnog koraka u realizaciji sporazuma, rekavsi da veruje da organizacija Sveti Edjidio iz Rima i njen predstavnik monsinjor Vicenco Palja, "tom problemu prilaze sa hitnoscu kakvu zasluzuje". Gelbard je jos rekao da ce SAD, u pokusaju da doprinesu boljem razumevanju i vecem poverenju, tokom ove godine sa nekoliko miliona dolara pomoci "demokratski orijentisane snage na Kosovu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /