SAVET MINISTARA EU O “ZAPADNOM BALKANU"

Kosovo “zabrinjava", Republika Srpska “ohrabruje"

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Savet ministara EU je sinoc, nakon krace rasprave o razvoju na “Zapadnom Balkanu", usvojio zakljucke u kojima izrazava “duboku zabrinutost zbog produzenog pogorsavanja situacije na Kosovu" i poziva sve zainteresovane strane da “ispolje uzdrzanost i odbace sve oblike nasilja kao sredstva za ostvarivanje politickih ciljeva ili za suzbijanje legitimnih demokratskih stavova i pogleda".

Sefovi diplomatije evropske “petnaestorice", dalje, pozivaju vlasti u Beogradu i vodjstvo albanske zajednice na Kosovu da “hitno zapocnu puni i konstruktivni dijalog". Vazan korak u tom pravcu bi, ukazuje se u zakljuccima, bila implementacija sporazuma o obrazovanju, u kom slucaju bi EU “bila spremna da pruzi znacajnu podrsku". Evropski ministri, takodje, primecuju da “ima prostora za akciju i na drugim merama za gradjenje poverenja".

Ukazujuci da ce Evropska unija “prihvatiti svako resenje do kojeg se dodje sporazumom zainteresovanih strana", Savet ministara podseca na svoju, u bezbroj prilika iskazanu, poziciju “u prilog efektivnog obezbedjivanja sirokog stepena autonomije Kosovu unutar granica SR Jugoslavije". To je, ujedno, i jedina izmena u odnosu na nacrt zakljucaka u kojem je, kao sto smo javili, umesto “sirokog stepena autonomije" stajalo “ojacani status Kosova..." Vecina medju “petnaestoricom", ocito, i dalje smatra da ce se status Kosova najbolje “ojacati"... ako mu se obezbedi “siroki stepen autonomije".

Ako razvoj na Kosovu “zabrinjava" evropske ministre, onaj u Republici Srpskoj ih “ohrabruje". O tome je juce najvise govorio nemacki sef diplomatije Klaus Kinkel, koji je Savet informisao o utiscima iz svoje nedavne posete Banjaluci. Rekao je da se situacija u Republici Srpskoj menja u pozitivnom smeru i zalozio se za snazniju evropsku podrsku predsednici Plavsic i premijeru Dodiku, pre svega na stvaranju uslova za brzi i masovniji povratak izbeglica. “Svih, a ne samo srpskih", naglasio je Kinkel.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /