SASTANAK KONTAKT GRUPE U MOSKVI

Situacija na Kosovu trazi hitno resenje

Kosovo unutrasnji problem Srbije i Jugoslavije ali i problem koji moze da predstavlja opasnost znatno sirih razmera - istaknuto na konferenciji za novinare. Podrska Biljani Plavsic i Miloradu Dodiku

Moskva, FoNet. - Dok se situacija u Bosni i Hercegovini, na planu primene Dejtonskog sporazuma, uocljivo poboljsava posle Bonske konferencije, stanje na Kosovu zahteva hitne politicke korake, zakljucila je Kontakt grupa, koja je juce zasedala u ruskoj prestonici, uz ucesce Visokog predstavnika medjunarodne zajednice Karlosa Vestendorpa. Ucesnici sastanka su na konferenciji za novinare izneli dva kljucna stava:

- Republika Srpska sada moze biti primer pluralisticke demokratije i primene demokratskih standarda, cijoj implementaciji u oba entiteta Bosne i Hercegovine tezi medjunarodna zajednica od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Situacija u Kosovu zahteva hitno resenje, ali ono nije u rukama Kontakt grupe ili bilo kog drugog medjunarodnog faktora, vec - tamo, na relaciji Beograd - Pristina, i mora da se trazi i sto brze nadje u pregovorima jugoslovenskih vlasti i politickih predstavnika albanske manjine. Pri tome je podvuceno da je Kosovo, s jedne strane, unutrasnji problem Srbije i Jugoslavije, a s druge - problem koji moze da predstavlja opasnost znatno sirih razmera. Zamenik sefa ruske diplomatije kao domacin sastanka Nikolaj Afanasjevski je u ime svih ucesnika izjavio da Kontakt grupa potvrdjuje punu podrsku predsedniku Republike Srpske Biljani Plavsic i novoj vladi premijera Milorada Dodika, koja je, sto je posebno istaknuto, u praksi vec ispoljila lojalnost Dejtonskom sporazumu.

Sto se problema Kosova tice, Kontakt grupa je ocenila da postoje mogucnosti za hitno preduzimanje neophodnih politickih koraka vlasti Jugoslavije i Srbije i rukovodstva albanske manjine. U prvom redu treba obezbediti primena vec postignutih sporazuma - kakav je sporazum Milosevic-Rugova o obrazovanju, a zatim postici saglasnost za probleme u drugim sferama, ukljucujuci donosenje zakona o lokalnoj upravi, sto ce nesumnjivo stvoriti bolju atmosferu za konacno resenje, rekao je Afanasjevski. Na pitanje dopisnika Foneta da li Kontakt grupa ima konkretan predlog, Afanasjevski je rekao da je njihova poruka sadrzana u prethodnom stavu: "Mi ne posedujemo pravo na istinu, niti zelimo da nametnemo resenje. Mi prijateljski izrazavamo svoju zabrinutost i predlazemo da se resenje trazi kroz dijalog, tamo, u Jugoslaviji, Srbiji i na Kosovu", rekao je on.

Kosovski problem nije internacionalizovan

Kontakt grupa je podvukla da se resenje kosovskog problema mora traziti uz bezuslovno postovanje teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije i da je - kako je receno - nedopustivo resavanje politickih problema sredstvima sile.

Ucesnici moskovskog sastanka su negirali da je problem Kosova internacionalizovan, jer, kako je rekao Afanasjevski, niko spolja ne donosi odluke. Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi i Evropska unija, kao i Kontakt grupa, samo nude pomoc u resavanju tog izuzetno osetljivog problema, izjavio je Afanasjevski.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /