REDOVNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE MEDJUNARODNIH AGENCIJA U BEOGRADU

Program nacionalnog pomirenja u istocnoj Slavoniji ne funkcionise

Osnovni problem je uzasna ekonomska situacija. Slobodanu Miljkovicu, zvanom Lugar, za koga se veruje da se nalazi na teritoriji SRJ, upucen je poziv da sledi put svojih kolega i preda se Haskom tribunalu

Beograd. - Potrparol kancelarije Ujedinjenih nacija za vezu (UNLO) i kancelarije Haskog tribunala Suzan Manuel pozdravila je predaju Sime Zarica, bivseg sefa policije u Bosanskom Samcu i sluzbenika SDB, optuzenog za krsenje Zenevske konvencije iz 1949. godine, odnosno za ucesce u planiranju i pripremanju deportacije stotina bosanskih Hrvata i Muslimana, ukljucujuci zene, decu i stare ljudi iz Bosanskog Samca u druge drzave ili druge delove BiH.

- Zaric je jedan od sestorice sa optuznice nazvane Bosanski Samac, od kojih su se trojica vec predala. Jedan od njih je i Slobodan Miljkovic, za koga se veruje da se nalazi na teritoriji SR Jugoslavije i ja ga, u ime kancelarije haskog tribunala pozivam da sledi put svojih kolega i preda se - rekla je Manuel.

Sto se situacije u istocnoj Slavoniji tice, juce je ponovljena osuda UN zbog neprijateljskog, antisrpskog raspolozenja, koje se od odlaska Untaesa 15. januara drasticno manifestovalo tri puta, a u UN se tumaci da je tome glavni razlog teska ekonomska situacija.

- UN i dalje nemaju konkretne podatke o broju odlazaka i povrataka, ali je medjunarodna policija UN sprovela neformalno istrazivanje prema kojem se pokazalo da Srbi uglavnom odlaze iz mesovitih zajednica, a manje iz oblasti u kojima je vecinsko stanovnistvo srpsko. UN, OEBS i druge organizacije od Hrvatske i dalje traze da se ubrza proces dvosmernog povratka - podvlaci Suzan Manuel.

Na novinarsko pitanje o stanju ljudskih prava u ovoj oblasti, Manuel je odgovorila da se pokazalo da nacionalni program pomirenja, “o kojem je Untaes s ponosom govorio, uopste ne funkcionise, ali da velike povrede ljudskih prava nisu zabelezene". - Uglavnom se problemi svode na to da se Srbima koji zive u kucama raseljenih Hrvata telefonom kaze da moraju za tri dana da se isele. S druge strane, treba imati u vidu da Hrvati hoce da se vrate u svoje kuce, ali to ne mogu. Treba razumeti da je doslo da razocaranja sa obe strane. Najveci problem je upravo uzasna ekonomska situacija, zbog koje su izrazenije emocije ljudi.

LJ. Gogic

Kraj mandata portparola u SRJ

Za portparola UNLO Suzan Manuel i delegata za informisanje IFRC Rolanda de Linjija, jucerasnja konferencija za novinare bila je i poslednja u njihovom mandatu u SRJ. Manuel ce, kako je rekla, raditi u Regionalnom predstavnistvu za stampu Svetskog programa hrane UN u Islamabadu, za Pakistan, Tadzikistan i Afganistan.

- U pitanju je izazov u profesionalnom smislu, sto je slucaj sa mnogim strancima koji rade na ugrozenim podrucjima. Sto se mene tice, sad sam ipak zazalila sto sam odlucila da odem - kaze Suzan Manuel.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /