KARLOS VESTENDORP, VISOKI PREDSTAVNIK ZA BiH

Izbeglice se moraju vratiti u Sarajevo

Sarajevo, Beta. - Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp ocenio je da niko nece moci da osigura multietnicku strukturu u Srebrenici ukoliko se prethodno Sarajevu ne vrati obelezje visenacionalne zajednice povratkom 20 hiljada stanovnika nebosnjacke nacionalnosti. U intervjuu jucerasnjem sarajevskom “Oslobodjenju" Vestendorp je podsetio kako je “Sarajevo uvek bilo multietnicka sredina", i da je “potrebna ova vrsta katarze" i povratak u predratne stanove svih Sarajlija. On je najavio da ce do kraja ove sedmice medjunarodne organizacije zavrsiti globalni plan povratka za celu BiH i da ce u Banjaluci i Mostari uskoro biti organizovane konferencije o povratku. “Ako se osigura povratak 20 hiljada nebosnjaka u Sarajevo mi smo spremni za pruzanje podrske, tamo gde je ona potrebna", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Vestendorp je demantovao navode Drustva za ugrozene narode iz Nemacke da u Vladi RS “sede ministri koji su ratni zlocinci: Manojlo Milovanovic, Milovan Stankovic i Petko Cancar". “To smo proverili sa Haskim tribunalom i oni su rekli da nemaju nikakvih dokaza o tome", naglasio je on. Povodom izbora u BiH, Vestendorp je rekao da je njegova “opsesija" da u BiH uvede stvarnu demokratiju jer sada “postoji mnopol velikih partija koje ne kontrolisu samo politicki zivot vec i socijalni zivot u ovoj zemlji". On je najavio podrsku “partijama koje su pluralisticke i multietnicke" istakavsi kako je “paradoksalno" da u RS ima vise politickog pluralizma nego u Federaciji. “Partije u RS nisu multietnicke, ali ako nista drugo ima ih mnogo vise nego u Federaciji u kojoj postoji monopol jedne partije" kazao je Vestendorp i dodao da to treba promeniti pomaganjem manjim partijama.

Kada je rec o situaciji u Federaciji BiH, prema Vestendorpovim recima, “problema ima i bosnjackoj i na hrvatskoj strani". On je podsetio da se “Hrvati u srednjoj Bosni ne osecaju bezbedno", dok “Bosnjaci nisu bezbedni u Stocu, Capljini, Mostaru...". Vestendorp je najavio skoru smenu gradonacelnika Stoca i dodao da je “veoma vazno" da hrvatski predsednik Franjo Tudjman kaze gradonacelniku Stoca i drugima da ce “ukoliko ne sporovde Dejton i oni i on imati problema".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /