DA LI JE ALEKSANDAR VULIN PODPREDSEDNIK I PORTPAROL JUL PODNEO OSTAVKU

Politicki manevar ili ideoloska cistka

U sedistu JUL nema komentara. Portparol JUL-a je moguca zrvata protivljenju koaliciji levice sa SPO

U sedistu Jugoslovenske levice cak ni nezvanicno nisu zeleli da komentarisu vest da je Aleksandr Vulin, potpredsednik i portparol JUL-a, podeno usmenu ostavku. Iz konfuznih, a cini se i bojazljivih reci sluzbenika koji su zaduzeni za kontakt sa novinarima, utisak je ipak da stanje nije uobicajeno. Vulina juce nije bilo moguce naci da bi se ova informacija proverila.

Prema pouzdanim ali nezvanicnim informacijama, Vulin je ne tako davno dosao u sukob sa partijskim vrhom, posle republickih izbora kada je morao da drugom ustupi mandat.Tacnije, Vulin je na novobeogradskoj izbornoj listi bio bolje plasiran od Vladimira Stambuka, ali je morao da prepusti mesto u republickom parlamentu profesoru politickih nauka, sto ga nije ni malo odusevilo.

Sukob je izgleda dosao cak i u ravan Aleksandar Vulin- Mira Markovic.Porparola JUL-a direktorka je “sitnije kaznjavala" slanjem na neke sporedne zadatke(kao govor borcima i slicno). Prema nekim informacijama nesporazum je prevazidjen, pa je cak Vulin vidjen i za generalnog sekretara, na mestu koje je ostalo upraznjeno posle ubistva Zorana Todorovica.

Pre ovog sukoba je, inace, Vulin vazio(s obzirom da nema ni trideset godina) kao decko koji obecava pa je na potpredsednicko mesto skocio pocetkom prosle godine. Odatle je obezbedjivao licu JUL-a dasak mladosti, “skojevske" nesputanosti(redovno u farmerkama) i zagrizenog komuniste(cak je i predsednik Revolucionarne komunisticke omladine). Pratio ga je glas da je pod zastitiom Mire Markovic.

Medjutim, nesporazum je ocito imao svoj nastavak. Prema pouzdanim informacijama, Vulin je, kao i Slobodan Cerovic(takodje covek koji je vazio za vrlo bliskog sa Mirom Markovic) kritikovan nedavno na Glavnom odboru. Dok je Cerovicu prebacena neuspesna izborna kampanja u Beogradu(mada je iza tog nastupa stajala optuzba za finansijske promasaje upravnika hotela “Metropol") Vulinu je prebaceno da je suvise medijski eksponiran i pri tome slobodan u tumacenju partijskih stavova.

Prema prvoj verziji koja je dosla u javnost Vulin je usmenu ostavku podno ne slazuci se sa ulaskom Srpskog pokreta obnove u vladu. Takve su bile i njegove izjave, u kojima je govorio da je pre za nove izbore nego za savez sa Draskovicem. Oni koji uzimaju da je Vulin covek koji dobro vodi racuna o karijeri tumace ostavku kao manevar kojim levica porucuje Draskovicu da ima problema sa clanstvom.Prema ovoj verziji Vulin bi kasnije bio vracen u stranku nakon sto bavi jos jedan partijski zadatak. Ovakav razvoj dogadjaja bi politicki gledano najvise odgovarao rezimu odnosno bracnom paru Milosevic, ukoliko naravno i SPO poveruje u sve to.

Prema nasim informacijama na proslonedeljnom zasedanju Glavnog odbora nije bilo istupa protiv te koalicije. Pouzdani izvori tvrde da je visoki predstavnik Jugoslovenskih komunista(ranije SK-PJ) dosao sa direktivom baze da se javno buni protiv koalicije “sa cetnicima", ali je cutao. Obrazlozenje da je Vulin dao ostavku zbog SPO znacilo bi da se drzao takvog stava jer je SK-PJ njegova maticna stranka. Pada u oci da vest o Vulinovoj ostavci stize u dane kada je uhapsen jedan drugi celnik JUL-a, Nenad Djordjevic. U ovom kontekstu cuje se pretpostavka da se Vulin sam sklonio da ga ovakvo “rusenje domina" ne bi povuklo dole. Nije, bar zasad, poznato da Vulin ima bilo kakvu problematicnu firmu.

Kako obicno biva, u ovakvim prilikama, jave se i verzije koje “globalno" gledaju na dogadjaj. Prema recima jednog sagovornika bliskog julskim krugovima, koji vazi za zagrizenog komunistu i tako protivnika sadasnje politike JUL-a, u Jugoslovenskoj levici se uz odstrel nekih “biznismena" moze ocekivati i “ideoloska" cistka. Prema njemu, stranka ce preduzeti kaznene mere prema onima koji su protiv koalicije sa SPO - ali ce navodno biti i protiv onih koji nisu za meksi stav prema zahtevima medjunarodne zajednice.

N. Preradovic
N. Todorovic

RATKO KRSMANOVIC, PREDSEDNIK JUGOSLOVENSKIH KOMUNISTA

Vulin nije pominjao ostavku

Ne mogu da komentarisem nezvanicnu ostavku Aleksandra Vulina, potpresednika Direkcije JUL , prezentiranu u nekim sredstvima informisanja, jednostavno ostaje da drug Vulin odluci da li ce dati ne demanti ili ne medijima koji su plasirali tu vest, izjavio je juce za "Nasu Borbu" Ratko Krsmanovic, predsednik Jugoslovenskih komunista.

Jedino sto mogu precizirati jeste da sam se licno sreo sa drugom Vulinom u Direkciji JUL- a i da smo razgovarali o predstojecem kongresu omladinske levice, koji ce se odrzati pocetkom marta u Crnoj Gori, izjavio je Krsmanovic. On kaze da u poslednja dva dana nije odrzana nijedana zvanicna sednica, na kojoj bi Vulin mogao ponuditi i usmenu ostavku.Verujem da se drug Vulin nece ni osvrnuti na takvu vest, zakljucio je Krsmanovic.

N. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /