Dogodilo se na danasnji dan

26. februar 1997. (sreda)

Vesna Pesic, Vuk Draskovic i Zoran Djindjic u Londonu razgovarali sa sefom Forin ofisa Malkolmom Rifkindom, koji je “snazno podrzao proces demokratizacije u Srbiji".

Predsednik Privredne komore Srbije Vlajko Stojiljkovic zatrazio od Savezne vlade da objasni “nerazuman uvoz vecih kolicina secera" i saopsti koje su firme od toga imale koristi.

U Narodnom pozoristu u Beogradu potvrdjeno da je Ministarstvo kulture Srbije razresilo duznosti Aleksandra Berceka, a na njegovo mesto za novog upravnika postavilo Nebojsu Bradica.

26. februar 1996. (ponedeljak)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlucio da se suspenduju sankcije Republici Srpskoj, posto su se Srbi povukli iz zona razdvajanja.

Emir Kusturica demantovao da u Budvi pravi televiziju sa Miloradom Vucelicem - objavila BK Televizija. Savezna vlada najavila da ce Jugosloveni “u dogledno vreme u svet moci putovati samo sa pasosem, bez viza", zahvaljujuci “klimi otopljavanja odnosa prema nasoj zemlji".

Predsednik Crne Gore Momir Bulatovic primio u Podgorici saveznog ministra za inostrane poslove Milana Milutinovica, koji boravi u radnoj poseti ovoj Republici. U razgovoru ucestvovao i predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanovic.

26. februar 1995. (nedelja)

Milorad Dodik, sef kluba nezavisnih poslanika u Narodnoj skupstini Republike Srpske, izjavio da je “RS potrebna nova struktura vlasti, ljudi koji ce uneti novu, stvaralacku energiju u sve drzavne pore".

Potpredsednik SPS Goran Percevic demantovao informaciju da je “predsednik Srbije Slobodan Milosevic obecao skoro priznanje Bosne i Hercegovine i Hrvatske", jer “nikakvi novi uslovi, kao sto je priznanje nekih republika, za nas nisu prihvatljivi".

“Sumnjam da je Hrvatskoj stalo da se u predvecerje turisticke sezone, od koje mnogo ocekuje, i prolecne setve, koja ima veliku specificnu tezinu za obe strane, vrati na stanje iz 1991. godine i zapocne bilo kakvu vojnu akciju protiv Krajine" - izjavio Tanjugu premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelic.

26. februar 1994. (subota)

Na pumpama “Jugopetrola" benzin pojeftinjuje za 10 odsto: super sad staje dva dinara, a “obicni" - 1,80 dinara.

U Kninu potpisan sporazum o prekidu vatre izmedju Srpske Vojske Krajine i Hrvatske vojske, cime je “bozicno primirje" produzeno od 28. februara do 31. marta.

Odbornici SO Berane jednoglasno usvojili predlog da se od nadleznih drzavnih organa Republike Crne Gore zatrazi da zabrani delovanje Stranke demokratske akcije na podrucju ove Republike, jer su, prema njihovim saznanjima, “pripremali oruzani ustanak na severu Crne Gore".

26. februar 1993. (petak)

Dr Ivan Ivic, savezni ministar za prosvetu i kulturu, odrzao konferenciju za stampu u Belom dvoru na Dedinju, cime su “vrata ovog reprezentativnog zdanja simbolicno otvorena za narod". Inicijativa za ovu promenu namene ovog objekta potekla od Dobrice Cosica, predsednika SRJ.

Ministarstvo trgovine Srbije odobrilo cenu za litar zejtina od 16.000 i kilogram secera od 9.500 dinara. Televizija Beograd skinula sa programa film Zivka Nikolica “Cudo nevidjeno", zbog protesta Srpske pravoslavne crkve.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /