“JUGOPETROL - NAFTA" O POTENCIJALNIM REZERVAMA SIROVE NAFTE I PRIRODNOG GASA

Najbolja nalazista juzno od Save i Dunava

Proizvodnja u Vojvodini opada, a na drugim nalazistima istrazivanja tek polovicno obavljena

Na do sada otkrivenim naftnim poljima u Saveznoj Republici Jugoslaviji ukupne geoloske rezerve nafte su 202,2 miliona tona ekvivalentne nafte (ekvivalentne, jer se podrazumevaju rezerve sirove nafte i prirodnog gasa). Preostale, neotkrivene geoloske rezerve nafte i gasa u Jugoslaviji, prema grubim procenama, iznose 2.474 miliona tona ekvivalentne nafte.

Ovi podaci izneti su na jucerasnjoj prezentaciji rezultata istrazivanja nafte, gasa, uljnih skriljaca, geotermalnih i mineralnih voda u Srbiji, koju je u Privrednoj komori Srbije uprilicio NIS “Jugopetrol", odnosno njegova poslovna organizacija “Jugopetrol - nafta". Tema je otvorena pod radnim naslovom “Ima li nafte u Srbiji?". Odgovor da ima, i to najvise na podrucju juzno od Save i Dunava, kao i na Kosovu i Metohiji, dat je, medjutim, uz zadrsku, da se jos uvek ne moze precizirati.

U PKS se, naime, mogla cuti teza da je u Vojvodini, koja je nase do sada najbogatije nalaziste nafte i gasa, dostignut visok stepen istrazenosti i da sada proizvodnja opada. Na najperspektivnijem podrucju, u okolini Drmna i Smedereva, do sada je zavrseno tek 17 odsto planiranih istrazivanja. Cak i u Stigu, gde je ucinjeno najvise, obavljeno je tek 30 odsto istrazivanja. Juzno od Save i Dunava nosilac istraznih prava za eksploataciju nafte, gasa, uljnih skriljaca, mineralnih i termalnih voda je “Jugopetrol - nafta". Da bi istrazivanje bilo sto kompleksnije “Jugopetrol - nafta" je sastavila strucni tim, u kome su pored strucnjaka ove firme i geolozi i geohemiceri. Cilj je kompletno utvrdjivanje energetskih potencijala Srbije.

Za rezerve sirove nafte u Crnoj Gori na ovom skupu je receno da su potencijali veliki, ali da je rec o lezistima koja su na dubinama vecim od 5.000 metara “sto podrazumeva velike troskove i rizik, neizvesne rezultate, i to na dug vremenski period". Ucesnici u promociji potencijalnih energetskih resursa su istakli da su sva ova istrazivanja odredjena strategijom razvoja energetike SRJ do 2020. i vizijom do 2050. godine, da bi se smanjila zavisnost zemlje od uvoznih energenata. Jer, sada se uvozi vise od 50 odsto, odnosno, domaci izvori daju samo cetvrtinu potrebnih kolicina sirove nafte i petinu prirodnog gasa.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /