PISMA: TRAGOM VESTI O JEDNOM DOCENTSKOM ZVANJU

Po principu: ti meni-ja tebi

Ili: kako dekan Uciteljskog fakulteta u Uzicu zahvaljuje za “razumevanje"

Clan GO SPS Zoran Vujovic iz Uzica dobio je univerzitetsko zvanje docenta za predmet obrazovna tehnologija, a on je metalurg i po Zakonu o visokom obrazovanju nije ispunjavao nijedan od uslova za izbor u to zvanje.

Zvanje mu je, nezakonito, dodelio dekan Uciteljskog fakulteta u Uzicu Novak Laketa da ga Vujovic spasi od pokrenutog istraznog postupka od strane Opstinskog javnog tuzilastva u Uzicu zbog zloupotreba sluzbenog polozaja, falsifikata i laznog svedocenja pred sudom.

Krivicne prijave protiv Novaka Lakete podnela su dva profesora, a Ministarstvo prosvete Srbije, svojim Izvestajem i Predlogom mera, potvrdilo je sve navode iz krivicnih prijava, i vise od toga, i nalozilo da Uciteljski fakultet ponisti nezakonito dodeljivana univerzitetska zvanja, da se vrati nezakonito prisvojeni novac od strane dekana Novaka Lakete, prodekana Dragoljuba Zorica i profesora Zivorada Rakovica, Alekse Brkovica i Asena Videnova.

Umesto realizacije Predloga mera Ministarstva prosvete Srbije Laketa je opremio kabinet Zoranu Vujovicu, a sebi i Aleksi Brkovicu kupio nove stanove, sebi i opremio stan sredstvima Fakulteta!

Da se revansira Novaku Laketi, za nezakonito dodeljeno univerzitetsko zvanje i opremljen kabinet, Zoran Vujovic je, uz pomoc ministra pravde, unapredio istraznog sudiju Opstinskog suda u Uzicu Momcila Krivokapica za v. d. predsednika suda, a zamenika Opstinskog javnog tuzioca Milana Draskica za zamenika okruznog javnog tuzioca, ali su oni morali da obustave istrazni postupak protiv Novaka Lakete za visestruko dokazane zloupotrebe sluzbenog polozaja, falsifikate i lazno svedocenje pred Opstinskim sudom u Uzicu.

Odustajanjem od istraznog postupka protiv Novaka Lakete zazmureno je nad krsenjem Zakona o univerzitetu, izigran je Izvestaj i Predlog mera Ministarstva prosvete Srbije, pogazen je nalaz sudskog svedocenja profesora koji su podneli prijave protiv Novaka Lakete, udaren je samar Ministarstvu prosvete Srbije, devalvirano je pravo i pravni sistem zemlje, naneta je steta ugledu Uciteljskog fakulteta, Univerzitetu, osteceni su studenti Fakulteta, Uzice i Srbija.

Sve je ovo uradjeno da se zastiti Novak Laketa koji je falsifikatom dodeljivao univerzitetska zvanja Zivoradu Rakovicu, Aleksi Brkovicu i Zoranu Vujovicu, kome je dao da predaje predmet s kojim veze nema, osim SPS veza, kao sto nije imao veze ni sa saobracajem i vezama, a bio je savezni ministar za saobracaj i veze!!!

Na sve ove zloupotrebe cute ministarstva prosvete, pravde i republicko Javno tuzilastvo!!!

Mr Tihomir Djurdjic

Uzice

PREDLOG ZA RAZMISLJANJE I DELANJE

Potreban nam je Zakon o lustraciji

Otvoreno pismo dilerima-liderima “opozicionih" parlamentarnih stranaka

“Predsednik Srbije Milan Milutinovic i socijalisti cekali su juce da se iz Pozarevca sa vikenda vrati predsednik SRJ Slobodan Milosevic i obavesti ih o tome kako bi trebalo da bude sastavljena nova srpska vlada - pisalo je u jednom dnevnom listu proslog ponedeljka. Ovaj citat posluzio mi je kao slagvort za predlog stranackim “opozicionim" dilerima-liderima nacionalistickih (nacionalnih) kumovsko-sestrinskih parlamentarnih stranaka za pokretanje u skupstinama (Srbije i SRJ) i usvajanje po hitnom postupku Zakona o lustraciji kojim se zabranjuje bavljenje politikom (obavljanje javnih funkcija) bivsim clanovima SKJ koji su bili na visokim politickim funkcijama i njihovim saradnicima.

Jer, ako od jedne osobe zavisi funkcionisanje pravne drzave nista drugo ne preostaje (iako je to u suprutnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali je krajnje svrsishodno) nego tu osobu i njegove poslusnike putem ovog zakona izopstiti iz politickog zivota na najbezbolniji nacin.

Ako su sestrinsko-kumovske stranke (SPO i SRS) zaista to za sta se verbalno-deklarativno izjasnjavaju, a opozicione stranke, buduci da u republickom parlamentu imaju (samo te dve stranke) vecinu, to mogu bez poteskoca i pokrenuti i izglasati.

U protivnom samo potvrdjuju u narodu prihvaceno misljenje da su kvaziopozicionari, a u stvari “andjeli" cuvari rezima-sistema, kome u osnovi spasa nema.

Da ovo sto predlazem nije nebuloza, potvrdjuje i cinjenica da su ovaj zakon donele i neke zemlje bivse clanice socijalistickog lagera: Poljska i Ceska 1991. godine, Albanija 1995, a Bugarska i Rumunija 1997. godine i nakon toga krenule u sveobuhvatne, prevashodno ekonomske reforme.

Sava Milovanov

Becej

PISMO ZA LJULJETU PULJA-BECIRI

A sta ce biti maksimum

“Nezavisnost Kosova politicki minimum", “Nasa Borba", 25. februar 1998.

Sa blagom nevericom procitao sam naslov “Nezavisnost Kosova politicki minimum", pa resih da Vam se, eto, na ovaj nacin (posto adresu ionako ne znam), obratim...

Postovana gospodjo Pulja, ako Vam se ipak desi da Vas, po mom dubokom uverenju patrijarhalni siptarski narod kosovometohijske zavicajnosti, izabere (kao osobu zenskog pola) za predsednika, verujem da, nakon sto ispunite svoje “minimalisticke" zahteve, necete posegnuti za malo vecim. Ne, ne mislim, Boze sacuvaj, da cete i Vi (kao gosp. Tudjman, Paraga itd...) hteti Vasu cenjenu republiku da prosirite do Zemuna... Nego, nesto se mislim, mozda cete traziti od medjunarodne zajednice da vas maternji jezik uvede u Ujedinjene nacije, ili cak kao zvanicni ovde u US. E pa, molim Vas, molim Vas, ali stvarno Vas molim: nemojte, samo to nemojte... Ne mogu i taj jezik da ucim: pogiboh i sa engleskim.

Dragoljub Pokrajac

Vasington

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /