TRECI DAN PROTESTA PENZIONERA

"Bliski susret" sa policijom kod zgrade Vlade Srbije

Osnove programa za poboljsanje polozaja penzionera nalaze se u programu Dragoslava Avramovica iz 1994. godine rekao je Milan Djukic. Protest se nastavlja do ispunjenja zahteva

Beograd. - Jucerasnju protestnu setnju vise od 1.500 penzionera, pored pojacanog obezbedjenja, i uobicajenog ignorantskog stava vlasti, obelezio je i "bliski susret" sa organima reda ispred zgrade Vlade Srbije. Uz uobicajeni zahtev da se odmah isplate razlike za period avgust- novembar, isplata decembarske penzije u celosti, Nezavisni sindikat penzionera Srbije insistira i na smeni Jovana Krkobabica, predsednika fonda penzijskog osiguranja, kao i oduzimanju mandata Mirku Marijanovicu. Milan Djuric, predsednik IO NSPS najavio je tom prilikom novi program ovog sindikata za poboljsanje materijalnog polozaja penzionera, koji bi danas trebao da bude predat Vladi Srbije.

"Dva dana smo ovde i vec su nas primetili", obratio se Djuric okupljenima i dodao da NSPS nece odustati od zahteva za isplatu penzija. Osnove programa za poboljsanje polozaja penzionera, prema Djuricu nalaze se u programu Dragoslava Avramovica iz 1994 godine.

“On je tada u program stavio povecanje penzija za cetiri puta, i tvrdio da to nece uticati na stabilnost cena", kaze Djuric, i dodaje da ni program NSPS takodje nece uticati ni na cene niti na kurs marke.

Za isplatu razlika penzija od avgusta do novembra, te decembarske penzije u potpunosti bilo bi potrebno 1,8 milijardi dinara. “Lako ce naci te pare, ako je Milacic izjavio da nam duguju 7,5 milijardi dinara", tvrdi Djuric. On je prisutne obavestio i o razgovoru sa Slobodanom Zivanovicem, nacelnikom SUP-a Stari grad, koji je protest ocenio kao korektan, ali i zahtevao da se odrzi samo na Trgu Nikole Pasica. Ovaj predlog jednoglasno i bucno je odbijen tako da su se okupljeni nesto posle 11 casova ulicom Srpskih vladara uputili ka Vladi Srbije. Pored uobicajenih pomagala zvizdaljki i truba, te povika “Bando crvena", “Lopovi, lopovi", juce se tokom mimohoda mogao cuti i jedan novi “Vuce, jajaro", narocito omiljen tokom prolaska pored gradske Skupstine.

Kako se kolona vrlo sporo kretala, pracena kordonom milicije, penzioneri su pred Vladu Srbije, stigli tek oko 13 casova. Pokusaj jakog kordona milicije ispred Vlade da ih skrene na trotoar, posle kratkotrajnog ne bas neznog koskanja, zavrsio se probojem i blokadom Nemanjine ulice, a milicioneri su docekani uzvicima “Turci", “Janicari" i “Sramota, cuvate lopove".

Penzioneri su se posle polucasovnog protesta pred Vladom, uputili ka Saveznoj skupstini, a potom ka Trgu Nikole Pasica, gde je za danas u 11 casova zakazan novi protest.

R. Repija

Penzije kao lilihip za decu

"Mi smo ovde dosli da pozdravimo Mirka Marijanovica", obratio se okupljenima ponovo Djuric, dodavsi da se nada da ce on svoje mesto uskoro ustupiti boljem. To je nacin da ga podsetimo da ima veliki broj penzionera koji mogu da mu zahvale za svoj polozaj, kaze Djuric. Prema njemu nedavna podela penzija, predstavlja "lilihip, za malu decu", na koji se penzioneri nisu uhvatili. "Nastavicemo sa protestima, sve dok ne ispune zahteve", kaze Djuric.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /