OBJAVLJENE PRVE KNJIGE U EDICIJI “POPULARNA LINGVISTIKA" : “ZASTO SE KAZE" I “PRICA O RECIMA"

Jezik nije spansko selo

Nedostatak lingvistickih prirucnika, narocito onih namenjenih mladjem uzrastu, koji na jednostavan, popularan nacin priblizavaju sve ono sto cini svet jezika, pokusava da nadomesti novosadski izdavac “Prometej" u saradnji sa Centrom za primenjenu lingvistiku pokrecuci ediciju “Popularna lingvistika". Iz te edicije juce su predstavljene dve knjige Milana Sipke: “Zasto se kaze?" i “Prica o recima", uz ucesce autora i brojnih gostiju, saradnika ovog projekta: Ivana Klajna, Drage Cupica, Srete Tanasica i Nenada Grebenara.

“Price o recima" sesto su izdanje knjige i cine ga oko 250 clanaka u kojima je obradjeno 1.000 lingvistickih pojmova. Ova leksikografska monografija, prema recima Cupica, omogucava snalazenje u sumi svakodnevnih pojmova ne samo najmladjim. Pitanje je da li je i starijim poznat koren jedne od najstarijih reci u nasem jeziku, koren reci glumac? “Zasto se kaze", u kojoj je obradjena frazeoloska gradja, kako je rekao Klajn, prva je knjiga koja se bavi tom problematikom. U njoj su sadrzana objasnjenja 125 frazema razlicitog porekla i znacenja, od onih vezanih za grcku i rimsku mitologiju, do onih nastalih pogresnom percepcijom zivotinjskog sveta ili nastalih u knjizevnosti. Poput: spanskog sela, nabiti rogove, s koca i konopca, alajbegove slame, kamena spoticanja.

“Popularna lingvistika" ukljucice jos dva dela: “Zanimljiva gramatika", takodje Milana Sipke, te delo Ivana Klajna “Ispeci, pa reci". Time bi u prvoj tetralogiji bile obradjene cetiri oblasti: leksika, gramatika i pravopis, frazeologija i stilistika. “Popularnu lingistiku" trebalo bi da cine dve tetralogije: osim ove, i druga namenjena srednjoskolskom uzrastu, a razlika izmedju njih bila bi u stilu izlaganja, dok bi obe trebalo da posluze u nastavi srpskog jezika i knjizevnosti.

O Centru za popularizaciju lingvistike Nenad Grebenar je rekao da je zamisljena kao lingvisticka radionica koja bi okupljala poznate strucnjake ciji bi zadatak bio da stvaraju dela koja ce popularisati nas jezik.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /