PREDSTAVLJEN “ARHEOLOSKI LEKSIKON" DRAGOSLAVA SREJOVICA

Kapitalno delo srpske nauke

Dugo najavljivano delo, opsezni “Arheoloski leksikon" Dragoslava Srejovica, juce je svecano promovisan u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. U prepunom atrijumu, koji su ispunili pretezno prijatelji, kolege i postovaoci pokojnog akademika Srejovica, naseg nesumnjivo najznacajnijeg arheologa, o ovom znacajnom delu su iscrpno govorili predstavnici izdavaca, Srejovicevi saradnici na izradi leksikona i eminentni gosti.

Govoreci u ime izdavaca, direktor izdavacke delatnosti “Savremene administracije", gospodin Cedomir Golubovic je naglasio da je rec o “kapitalnom delu srpske nauke i kulture u sirem smislu", koje je vec dobilo nekoliko prestiznih nagrada, ukljucujuci i priznanje sa poslednjeg beogradskog Sajma knjiga (knjiga je proglasena za Izdavacki poduhvat godine) i dodao da “kao sto znamo, akademik Srejovic nazalost nije docekao objavljivanje ove knjige, cije je izdanje pomoglo nekoliko institucija i na kojem je, pored Srejovica, radilo jos 11 njegovih saradnika, uglednih arheologa razlicitih generacija".

Napomenuvsi da je Srejovicev doprinos nasoj arheologiji bio i ostao nemerljiv i pre objavljivanja “Arheoloskog leksikona", akademik Nikola Tasic je istakao: “U drugim zemljama - kada treba da se objavi ovakvo delo - iza takvog projekta stane neka od najznacajnijih drzavnih institucija. U slucaju ovog leksikona, ta institucija je bio Dragoslav Srejovic.". O knjizi su, pored gospodina Golubovica i akademika Tasica, govorili jos i akademici Predrag Palavestra i Dragoslav Antonijevic, prof. dr Aleksandrina Cermanovic Kuzmanovic i doc. dr Milos Jevtic.

I. Bizetic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /