PRIJATELJSKI MEC U MAR DEL PLATI: ARGENTINA-JUGOSLAVIJA 3:1 (1:0)

“Plavi" pali u finisu

Mar Del Plata: Gradski stadion. Gledalaca: oko 35.000. Sudija: Ubaldo Akvino (Paragvaj) 7. Strelci: Krespo u 45. (penal), 87. i 90. minutu za Argentinu, a Drobnjak u 79. za Jugoslaviju. Zuti kartoni: Zivkovic, Stevic (Jugoslavija), Simeone, Astrada (Argentina).

ARGENTINA: Burgos 7 (Kavaljero -), Ajala 7, Camot 7, Diaz 7, Astrada 6, Belizo 6, Simeone 8, Krespo 8, Ortega 7, Veron 7, Galjardo 7.

JUGOSLAVIJA: Kralj 6, Zivkovic 7, Stefanovic 7, Saveljic 6, Kristic 7, Komljenovic 6, Stevic 5, Njegus 6 (Savic -), Drobnjak 7 (Jovic -), Grozdic 7 (Tomic 6), Rankovic 6 (Svetlicic 6).

Ako ne racunamo poraz od Rusije na penale februara prosle godine u Hongkongu, jugoslovenske raprezentacija je tek posle 16 meceva napustila teren pogunute glave, i to u susretu s gotovo najjacim sastavom Argentine - 1:3 (0:1). “Plavi" su u goste bivsim dvostrukim svetskim prvacima otisli sa samo jednim standardnim reprezentativcem, golmanom Kraljem, pa je ovaj rezultat “normalna posledica" poigravanja “imenom i ugledom" drzavnog tima.

Istina, ovaj sastav nije toliko razocarao koliko bi se to moglo zakljuciti po konacnoh ishodu. U vecem delu utakmice Jugosloveni su igrali solidno, u nekim momentima veoma zrelo i odgovorno sto predstavlja izvesno iznenadjenje s obzirom da je selektor Santrac u vatru ubacio cak sestoricu debitanata.

S druge strane, domacin je dva gola postigao na isticaju prvog, odnosno drugog poluvremena, a u vodjstvo je dosao posle ociglednog ofsajda u kome se nasao Krespo. Naime, u tom 45. minutu, posle ovog sudijskog previda, Komljenovic je u sesnaestercu povukao za dres Ortegu a paragvajski arbitar preostro je pokazao na belu tacku. Strelac je bio Krespo, koji se kasnije jos dva puta upisao u listu. Do tada Argentinci su imali blagu inicijativu, Ortega je ozbiljno zapretio u 17. minutu, a Drobnjak je u prilici bio tri minuta kasnije.

U drugom poluvremenu, posle obostrano slabog pocetka, domacin je ozbiljno zapretio stvorivsi nekoliko povoljnih prilika. Imali su je i gosti u 76. (Komljenovic). Tri minuta docnije Drobnjak je odlicno reagovao na centarsut Stefanovica - 1:1. I kada je izgledalo da susret ulazi u remi zavrsnicu, Krespo je da puta glavom matirao nemocnog Kralja.

“Plavi" su, tako, donekle pokvarili utisak i seriju uspesnih rezultata koja ih je dovela cak do osme pozicije rang-liste FIFA. Moglo je i bez toga, ali Santrac i strucni stab valjda ce sada imati jasniju sliku o mogucnostima “rezervnog sastava". Kristic, Drobnjak, Zivkovic, Stefanovic, Grozdic... pokazali su da su, uz malo “dorade", sposobni da - prema potrebi - zamene one najbolje.

Medjutim, do pocetka Svetskog prvenstva nije ostalo mnogo vremena, pa eksperimenti ovakve vrste nisu vise pozeljni. Do Mondijala Jugoslavija ce odigrati jos pet prijateljskih meceva i to, kako je receno, sa sastavom koji ce biti najblizi onom “francuskom". Sledeca provera zakazana je za 25. mart kada ce se “plavi" u Majamiju sastati s Kolumbijom.

S. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /