ZASTO DS ZAHTEVA HITNU SEDNICU KOMISIJE ZA INFORMISANJE

Vlada tajno odlucuje o trosenju gradske takse

Demokrate su Aleksandru Cotricu, predsedniku Komisije za informisanje, u utorak uputile zahtev za neodlozno sazivanje sednice ovog tela, pozivajuci se na skupstinski pravilnik, prema kojem je dovoljan zahtev trecine clanova da bi se sazvala sednica ove ili neke druge komisije. Osnovni razlog za ovaj zahtev, saznajemo od Srdje Popovica, odbornika DS u gradskom parlamentu, jeste tajna sednica Izvrsnog odbora na kojoj je donet program trosenja sredstava koja ce grad u ovoj godini prikupiti prestonickom taksom od poreza na promet.

Kako je u nadleznosti Komisije za informisanje da prati kako IO prezentuje svoj rad informativnim kucama i obrnuto, da prati kako i sta mediji pisu o gradskoj vladi, demokrate smatraju da ima osnova zatraziti raspravu o “tajnom projektu krnje gradske vlade". Demokrate, naime, smatraju da je gradska vlada morala preko mediji obavestiti Beogradjane o tome kako ce i zasto trositi novac od gradske takse (700 miliona dinara za ’98), koji cini jednu trecinu ukupnog gradskog budzeta u celoj ovoj godini.

Demokrate tvrde da poseduju odluku gradske vlade sa tajne sednice, prema kojoj ce se oko polovina ovih sredstava, 360 miliona, uplacivati na racune Direkcije za gradsko gradjevinsko zemljiste, kojim rukovodi Veselin Boskovic, brat Danice Draskovic. Prema istoj odluci, za Gradsko saobracajno preduzece izdvojice se samo 200 miliona dinara iako je, napominju demokrate, taksa Beogradu odobrena prevashodno zbog saniranja loseg stanja u GSP. Za infrastrukturu je gradska vlada predvidela ostatak od 140 miliona dinara.

Srdja Popovic veruje da se odluka IO vodi kao “strogo poverljiva upravo zato jer je ogledalo rada jednostranacke gradske vlade, koja za Direkciju Veselina Boskovica izdvaja vise novca nego za ceo komunalni sistem 16 beogradskih opstina".

Javnost ima pravo da sazna za ovu odluku kao i za pokusaj gradske vlade da odluku o nameni gradske takse sakrije i od Skupstine Beograda tako sto ce je na odobravanje uputiti Skupstini Srbije, tvrde u Demokratskoj stranci. Ukoliko Cotric ne sazove sednicu Komisije za informisanje u roku od 10 dana po zahtevu DS, Srdja Popovic ce je, kako kaze, sazvati sam jer na to ima pravo kao potpredsednik ove komisije.

O. M.

Funkcioneri iz SPO se porazboljevali

Nismo uspeli da saznamo da li ce Aleksandar Cotric udovoljiti zahtevu demokrata i zakazati sednicu Komisije za informisanje, pre nastavka 11. sednice Skupstine Beograda, jer je iz njegovog kabineta stiglo obrazlozenje da je bolestan. Isti odgovor dobili smo i u kabinetu predsednika gradske vlade Spasoja Krunica, kojeg smo nameravali pitati da li je zaista Izvrsni odbor na tajnoj sednici doneo odluke o raspodeli gradske takse.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /