ELEKTROPRIVREDA SRBIJE POKLONILA RACUNARSKU OPREMU MUZEJU ZRTAVA GENOCIDA

Otkrivanje zlocina sprecava novi genocid

Beograd. - Muzej zrtava genocida dobio je od Elektroprivrede Srbije na poklon racunarsku opremu, cime je omoguceno formiranje informaticke osnove za stvaranje informatickog sistema i racunarske komunikacije u samom Muzeju, kao i izlazak u svet putem Interneta i elektronske poste. Na taj nacin lakse ce biti obradjeni podaci o genocidu u Drugom svetskom ratu, kao i o strahotama poslednjeg rata na prostoru prethodne Jugoslavije, a nova saznanja lakse ce se saopstavati svetu - receno je na jucerasnjoj zajednickoj konferenciji za novinare predstavnika Muzeja i EPS-a.

Direktor Muzeja zrtava genocida dr Milan Bulajic rekao je da ova institucija ima uzore u jerusalimskom Jad Vasemu, Muzeju holokausta u Vasingtonu i drugim muzejima u SAD. - Da smo sledili iskustvo Jevreja mozda ne bismo sprecili genocid, no ubedjen sam da bismo bili manje krvavi - kaze Bulajic. Podatke ce preko nove racunarske opreme Muzej redovno slati Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu, koje ima za nacelo da ratni zlocini ne zastarevaju.

Bulajic je na kraju pozvao da se i ove godine 22. aprila obelezi Dan secanja na zrtve genocida, na dan kada je 1945. godine doslo do proboja logorasa.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /