SAVEZNA VLADA UTVRDILA PROGRAM MERA ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE

Rigorozna kontrola robnih tokova

Osnovno obelezje predlozenih mera homogenizacija saveznih i republickih propisa. Uvodi se i porez na dodatnu vrednost

Beograd, Beta. - Jugoslovenska vlada utvrdila je juce Program mera za suzbijanje sive ekonomije i usmeravanje njenog znacajnog dela u legalne tokove u skladu sa ekonomskim principima i uslovima trzisne privrede, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje.

Osnovno obelezje predlozenih mera jeste harmonizacija saveznih i republickih propisa, funkcionisanje jedinstvenog jugoslovenskog trzista i ujednacavanje fiskalnih opterecenja - njihovo snizenje i prosirivanje osnove poreskog zahvatanja.

Na sednici je ocenjeno da ce Programom biti predvidjeno uvodjenje poreza na dodatnu vrednost, u skladu sa standardima Evropske unije, aktiviranje postojecih mehanizama bezgotovinskog placanja i razvoj novih, da bi se znatnije smanjilo ucesce gotovog novca u opticaju.

Predvidjena je rigorozna kontrola robnih tokova - od proizvodnje i uvoza, preko prometa na veliko, do prodaje krajnjem potrosacu. Jugoslovenska vlada ce insistirati na jacanju finansijske discipline kod kompenzacionih placanja i pri naturalnoj isplati zarada i drugih prinadleznosti. Za suzbijanje sive ekonomije utvrdjene su i mere dalje liberalizacije spoljnotrgovinskog rezima, uz uskladjivanje ogranicenja i carinskih opterecenja sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i interesima domace proizvodnje, kaze se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /