BOZIDAR JAREDIC O RAZLOZIMA ZA OSNIVANJE CRNOGORSKE DRZAVNE NOVINSKE AGENCIJE

Tanjug vec duze vreme ne radi u interesu SRJ niti Crne Gore

Beograd, Beta. - Sekretar za informacije Crne Gore Bozidar Jaredic izjavio je juce da je jedan od osnovnih razloga sto Crna Gora namerava da obrazuje svoju drzavnu novinsku agenciju to sto sadasnja jugoslovenska agencija Tanjug “vec duze vreme ne radi poslove od interesa za SR Jugoslaviju, pa samim tim ni za Crnu Goru, ili ih radi u interesu jedne politicke partije. Tanjug gubi politicki ugled u svetu", rekao je Jaredic.

Jedan od razloga za osnivanje crnogorske drzavne agencije je po njegovim recima i to sto lokalni mediji nemaju dovoljno informacija, pa bi im drzavna agencija bila jedan od osnovnih izvora informacija.

Na pitanje da li bi sadasnja privatna agencija Montena-faks mogla da preraste u drzavnu agenciju, Jaredic je odgovorio da se razmatra mogucnost obrazovanja posebne agencije ili stvaranja deonicarskog ili akcionarskog drustva sa agencijom koja vec ima iskustvo. O sredstvima u budzetu za pomoc radio-difuznim preduzecima (izmedju 500 i 600 hiljada dinara), Jaredic je izjavio da ce ona biti podeljena na osnovu javnog konkursa uz prethodno formiranje asocijacije tih preduzeca. Predvidjeno je da Vlada pomogne 12-13 drustvenih i privatnih medija, jer zeli da pomogne razvoj privatizacije i pluralizma. “U Crnoj Gori smo se opredilili za sveopstu privatizaciju. Razvoj privatnih javnih glasila je doprinos privatizaciji", rekao je Jaredic i istakao da je to ujedno i pomaganje ukupnom demokratskom razvoju u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /