SIMO ZARIC DANAS PRVI PUT PRED SUDIJAMA TRIBUNALA

Da li ce optuzeni postati svedok optuzbe?

Ako je, medjutim, verovati zapadnim medijima ciji su izvestaci u utorak prisustvovali njegovom oprostaju sa rodbinom i prijateljima u Bosanskom Samcu, Zaric bi danas mogao reci ne samo “nisam kriv", vec i “krivi su..." ili “mogli bi da budu krivi... ti, ti i ti..."

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Spisak "srpskih zlocinaca" poneo u Hag:
Simo Zaric se pozdravlja sa sugradjanima
pred odlazak u Hag
FOTO: FoNet/AP

Posto je u noci izmedju utorka i srede prebacen u pretposlednju slobodnu celiju UN zatvora u Sheveningenu (ciji se kapaciteti uzurbano prosiruju), Simo Zaric zvani “Solaja" ce se vec danas posle podne prvi put pojaviti pred sudijama haskog Tribunala, kako bi se formalno izjasnio o navodima optuznice.

Na Simu Zarica (49), treceg bosanskog Srbina koji se u poslednjih deset dana dobrovoljno predao Tribunalu, odnose se samo dve od ukupno 56 tacaka optuznice za navodne ratne zlocine izvrsene 1992. u opstini Bosanski Samac. Ne, medjutim, i najmanje vazne tacke, sto se moze zakljuciti i iz cinjenice da ih je bivsi tuzilac Ricard Goldston naveo kao prve u optuznici koju je podigao jula 1995. Zajedno sa Miroslavom Tadicem, koji se Tribunalu predao 14. februara ove godine, Zaric je optuzen da je ucestvovao u planiranju i pripremama “nezakonite deportacije i prinudnog transfera stotina bosanskih Hrvata i Muslimana - ukljucujuci zene, decu i starije osobe - iz njihovih domova u opstini Bosanski Samac u druge zemlje ili druge delove Republike Bosne i Hercegovine koji nisu bili pod kontrolom srpskih snaga." Prema optuznici, na taj nacin je opstina Bosanski Samac temeljito “etnicki ociscena": maja 1995. u njoj je zivelo manje od 300 Hrvata i Musli! mana, od oko 17.000 koliko je bilo uoci rata. Tadic je u tome, po optuznici, ucestvovao kao predsednik opstinske “Komisije za razmenu", a Zaric kao zapovednik Cetvrtog odreda srpske Teritorijalne odbrane u Bosanskom Samcu. Cime su obojica, po oceni tuzioca, pocinili tesku povredu Zenevskih konvencija iz 1949. (tacka 1), kao i zlocin protiv covecnosti (tacka 2).

Na svom prvom pojavljivanju pred sudijama, prosle sedmice, Miroslav Tadice je izjavio da se ne oseca krivim za zlocine koji su mu pripisani. Sudeci po izjavama koje je dao uoci predaje pripadnicima Sfor, na slican nacin ce se danas izjasniti i Simo Zaric. Ako je, medjutim, verovati zapadnim medijima ciji su izvestaci u utorak prisustvovali njegovom oprostaju sa rodbinom i prijateljima u Bosanskom Samcu, Zaric bi danas mogao reci ne samo “nisam kriv", vec i “krivi su..." ili “mogli bi da budu krivi... ti, ti i ti..."

Prema Filipu Depreu, izvestacu briselskog dnevnika “Soar", Zaric je posao u Hag “ne samo da odbrani sebe, vec i da optuzi odgovorne za zlocine koji su pocinjeni u regionu." Kao bivsi sef opstinske policije, radnik SDB i organizator TO uoci i na pocetku rata... Zaric bi, nesumnjivo, mogao dosta da zna o tome sta se dogadjalo, i ko je za to odgovoran. Prema istom izvestacu, “Zaric optuzuje civilne i policijske vlasti Samca da su organizovale kampanju terora i etnickog ciscenja i 'pozvale' paravojne formacije iz Srbije kao sto su bili 'Sivi vukovi' Slobodana Miljkovica...", inace prvooptuzenog na istoj optuznici. Smatra da je njegova jedinica, u kojoj je bilo i Muslimana i Hrvata, sprecila da se dogode jos veci uzasi... ali “zali sto nije mogao da ucini vise." Tvrdi kako mu je naredjeno “da se ne mesa u stvari koje ga se ne ticu", te kako je “veoma brzo proglasen za najveceg neprijatelja srpskog naroda u Samcu."

Zaric, navodi dalje “Soar", kaze da je jos novembra 1992. poslao u Beograd spisak “sprskih zlocinaca" i trazio da im se sudi. Nije iskljuceno da se i taj spisak nalazi medju 115 dokumenata koje je, prema istom izvoru, Zaric poneo sa sobom u Hag. Zanimljiva je, takodje, i njegova izjava “Soaru" kako je vec 18 meseci spreman da ide u Hag... ali to nije mogao “dok su Karadzic i njegova partija bili na vlasti... jer bi time ugrozio svoju porodicu."

U masi koja je Zarica ispratila na put ka Hagu, izvestac “Soara" je, kako navodi, cuo i sledecu izjavu: “Ako bude svedocio protiv drugih, njegova porodica je gotova!" Sto bi trebalo da znaci kako su Zaricevi najblizi ostali u Bosanskom Samcu u ulozi “talaca."

U Tribunalu su, inace, vise nego svesni rizika kojima se izlazu svedoci i njihove porodice, te su poslednjih meseci pojacali apele drzavama da pruze zastitu, utociste i novi identitet najugrozenijima. Sporazum o relokaciji ugrozenih svedoka i njihovih porodica je, za sada, zakljucen samo sa Kanadom, ali su, kako saznajemo, u toku pregovori sa jos nekim drzavama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /