NASTAVLJENE KONSULTACIJE OKO SASTAVA NOVE VLADE SRBIJE

Radikali za nove izbore

Seselj: Izbori bi bili najbolje resenje jer bi narod dobio priliku da na osnovu ponasanja stranaka od septembra do danas proceni ko zasluzuje njegovo poverenje. Lazarevic: Uvereni smo da ce doci do formiranja vlade gradjanskih i demokratskih snaga

Beograd. - Na konsultacijama kod mandatara za sastav nove vlade Srbije, predstavnici SRS predlozili su juce raspisivanje novih parlamentarnih izbora, dok su pregovaraci iz Nove demokratije “izrazili spremnost da ucestvuju u vladi koja ce biti sastavljena od gradjanskih i demokratskih stranaka".

Za razliku od dosadasnjih konsultacija, na jucerasnji razgovor sa mandatarom Mirkom Marjanovicem, dosao je “prvi tim" Srpske radikalne stranke u liku Vojislava Seselja, predsednika i Tomislava Nikolica, zamenika predsednika. Novu demokratiju predstavljali su Radivoje Lazarevic. predsednik Izvrsnog odbora i Zarko Jokanovic, sef poslanickog kluba ND i Skupstini Srbije.

- Mandatar nam je izlozio svoj koncept vlade, a mi smo mu sugerisali da uopste nije pametno da ulazi u bilo kakve kombinacije sa Vukom Draskovicem i Srpskim pokretom obnove, jer bi takva vlada bila trula, ne bi dugo opstala i osramotila bi casne ljude koji bi, eventualno, u njoj ucestvovali - rekao je po zavrsetku razgovora Vojislav Seselj.

Penzioneri pozdravili Seselja

Bez obzira na rezultat razgovora sa mandatarom Marjanovicem, radikali su juce imali razloga za zadovoljstvo zbog dolaska u zgradu Vlade Srbije. Naime, probijajuci se kroz masu penzionera koji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, Vojislav Seselj i Tomislav Nikolic morali su da "istrpe" brojne poljupce, rukovanja, tapsanja po ramenu i uzvike odobravanja.

"Mi smo za vas", jedino je sto je u opstoj guzvi uspeo da izusti Vojislav Seselj, dok je Tomislav Nikolic dobacio kratko:"Protest je opravdan".

Isticuci da misli da ce se proces konsultacija nastaviti, kao i da “nije nemoguce da i razgovori sa predstavnicima SRS budu ponovo zakazani", Seselj je novinarima rekao i da je ta stranka Mirku Marjanovicu sugerisala raspisivanje novih parlamentarnih izbora. Prema njegovim recima, izbori bi bili najbolje resenje, jer bi narod dobio priliku da na osnovu ponasanja stranaka od septembra do danas proceni ko zasluzuje njegovo poverenje, na osnovu cega bi doslo do novog rasporeda snaga u Skupstini. Radikali, prema njegovim recima, nece podrzati manjinsku vladu i ne odustaju od svojih principijelnih stavova da probleme u drustvu moze resiti samo vlada koja bi imala unutrasnju ravnotezu, a to je vlada koju bi cinili SPS, SRS, SPO i JUL te da premijersko mesto treba da pripadne SRS.

Seselj je juce rekao i da su radikali “podrzali mandatara Mirka Marjanovica u funkciji predsednika dosadasnje vlade u nastojanju da se borba protiv kriminala ucini efikasnijom" i dodao da “ima jos mnogo kriminalaca koji su visoko ukotvljeni u drzavnim strukturama". Kao “najvece medju njima" pomenuo je Dusana Mihailovica i Zeljka Mitrovica.

Sasvim suprotne stavove novinarima su, nakon zavrsetka konsultacija, izneli predstavnici ND, ocenivsi, pri tom, da je “optuzba vojvode Seselja komplimet za svakog coveka".

Ko je cekao u hodniku?

Novinari su juce dobili dva suprotna odgovora na pitanje sta se desavalo u vreme polucasovnog istovremenog boravka predstavnika SRS i ND u zgradi Vlade Srbije. Radikali su, naime, na konsultacije stigli u 12 sati i 40 minuta, a zgradu su napustili u 14 sati i 20 minuta. Pola sata pre odlaska Seselja i Nikolica stigli su predstavnici ND, koji su se na konsultacijama zadrzali do 15 i 30.

- Predstavnici ND su cekali u hodniku, posto je gospodin Marjanovic imao prvo posla sa ozbiljnim politicarima - rekao je Vojislav Seselj, dodajuci da Marjanovic sa ND "moze da prica i iza zatvorskih resetaka", odnosno da ih "moze obici u Centralnom zatvoru".

Radivoje Lazarevic je, medjutim, rekao da je "primetio neka dva gospodina iz SRS koji su sami pricali u hodniku i cekali da izadju iz zgrade posle dva sata".

Isticuci da ta stranka “ima pozitivna iskustva u radu sa gospodinom Mirkom Marjanovicem u protekle cetiri godine", Radivoje Lazarevic je izrazio uverenje da ce doci do dogovora o formiranju “vlade gradjanskih i demokratskih snaga" u koje je ubrojao SPS, SPO, ND, JUL i SVM.

- Slozili smo se da buduca vlada treba da radi na ubrzanim reformama, skidanju sankcija i da njen program mora biti evropski - naglasio je Lazarevic . Napominjuci da ce ta stranka podrzati premijera oko koga se dogovore SPS i SPO, Lazarevic je dodao da je “za ND najvaznije da je doslo do gotovo potpune saglasnosti oko buduceg programa".

Prema njegovim recima, price prema kojima se toj stranci preti aktiviranjem blanko potpisanih ostavki na poslanicka mesta u Saveznoj skupstini su neistinite. “Pozicije ND su stabilne", kategoricno je ustvrdio Lazarevic.

Na konsultacije oko sastava nove Vlade Srbije danas bi trebalo da dodju predstavnici Saveza vojvodjanskih Madjara, a sutra pregovaraci iz Socijalisticke partije Srbije.

V.Didanovic

SVM nece u Vladu

Novi Sad. - Uoci danasnjih konsultacija kod Mirka Marjanovica o formiranju nove vlade na koje je predstavnik stranke pozvan, Savez vojvodjanskih Madjara porucio je juce da bez obzira sto je prihvatio Marjanovicev poziv za konsultativni razgovor ne odstupa od svojih ranijih stavova. A to je da se SVM nece prihvatiti direktnog ucesca u republickoj Vladi, te da ce program te vlade podrzati jedino u slucaju ako on bude predvideo i resenja za otvorena pitanja vojvodjanskih Madjara. Rec je, kako se precizira, o zahtevima za poboljsanje polozaja u oblasti upotrebe jezika, obrazovanju, kulturi, informisanju i u zaposljavanju i preduzetnistvu te garancijama koje bi buduca Vlada u tom smislu dala.

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /