sreda, 1. jul 1998.

NASTAVLJENI SUKOBI NA KOSOVU

Policija preuzela kontrolu nad rudnikom Belacevac

Zitelji Ade izbegli u susedna sela. Media centar javlja o novim napadima naoruzanih Albanaca na srpska sela. U Drenovcu sami mestani organizovali odbranu

Rudnik vazniji od bezbednosti:
Srpska policija u akciji
FOTO: Rojters

Pristina, Beta. -Policija je juce oko podne preuzela kontrolu nad selom Ada u blizini ugljenokopa Belacevac i Dobro Selo, saopstio je pristinski Media centar Udruzenja novinara Srbije. Potiskivanjem naoruzanih grupa Albanaca iz Ade i stavljanjem pod kontrolu okoline ugljenokopa, stvoreni su uslovi za nesmetan rad na kosovskim ugljenokopima sa kojih se snabdeva termoelektrana u Obilicu, tvrde u Elektroprivredi Srbije. Gotovo svi zitelji Ade su, kako se navodi u saopstenju, izbegli u susedna sela. Medju policajcima nema povredjenih, a opstinske vlasti u Obilicu ne raspolazu informacijama o eventualnim zrtvama na albanskoj strani.

Media centar navodi da su naoruzane grupe kosovskih Albanaca iz Ade u proteklih sedam dana u vise navrata otvarale vatru na obezbedjenje povrsinskih popova Belacevac i Dobro Selo. Grupe naoruzanih Albanaca pretprosle noci i juce napale su policijske snage u srpske civile u vise mesta na Kosovu, saopstio je pristinski Media centar. U saopstenju se navodi da su jake grupe kosovskih Albanaca juce oko podne napale selo Drenovac na putu Pec - Klina i da taj napad jos traje. Srbi u Drenovcu su, kako se navodi, sami organizovali odbranu sela i "uspesno odbijaju napade". Juce u 9,30 kod mesta Dulje, na putu Prizren - Stimlje, grupa naoruzanih Albanaca napala je vojni konvoj koji je prenosio hranu. U napadu je korisceno automatsko oruzje i minobacaci. Vojnici su odgovorili na vatru i medju njima nema povredjenih, navodi Media centar.

KIC DEMANTUJE MEDIJA CENTAR

Borbe oko Belacevca jos traju

Pristina, Beta. - Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK), demantovao je juce da je policija preuzela kontrolu nad selima oko ugljenokopa Belacevac. Pozivajuci se na izjave svedoka iz Velikog Belacevca, KIC tvrdi da se i "dalje vode velike borbe izmedju Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) sa srpskim snagama" i da "nisu tacnje tvrdnje srpskih izvora da su srpske snage preuzele selo Veliki Belacevac i ugljenokop u Velikom Belacevcu". Prema tvrdnjama KIC, na selo Veliki Belacevac ispaljene su 24 rakete tipa "kacusa" koje su ostetile nekoliko kuca. U saopstenju KIC se navodi da su u bombardovanju sela Ada ubijeno tri, a ranjeno sedam mladica albanske nacionalnosti. KIC ne navodi njihova imena. U saopstenju KIC se jos navodi da je vecina stanovnika tog sela, koje ima oko 200 kuca, pobeglo u druga sela.

Naoruzani Albanci sinoc su, prema istom izvoru, napali srpske kuce u selima Josanica i Jelovac u opstini Klina. U tom napadu ranjena je Desanka Borovic iz Josanice. Iz pravca sela Beleg na Decane je preksinoc izpaljeno sedam minobacackih projektila. Mine su, kako se navodi, eksplodirale u blizine decjeg odmaralista u tom gradu, u kome su Srbi izbegli iz okolnih sela. Niko nije povredjen.

Naoruzane albanske grupe preksinoc su upale u pogon vinarije "Orvin" u selu Snopic kod Orahovca. Oni su, kako navodi Media centar, oterali cetrdesetak radnika zaposlenih u tom pogonu, porucivsi im da se vise ne vracaju na posao.

Poginulo najmanje osam Albanaca

Pristina, Beta. - Pristinski Media centar saopstio je da je najmanje osam Albanaca poginulo u jucerasnjem napadu grupe naoruzanih Albanaca na granicare Vojske Jugoslavije u pogranicnom pojasu severozpadno od Djakovice. Kako se navodi u saopstenju, grupa naoruzanih Albanaca napala je jugoslovenske granicare automatskim puskama i minobacacima. Granicari su odgovorili na vatru i ubili najmanje osam napadaca, dok su se ostali razbezali, dodaje Media centar pozivajuci se na izvore u opstini Djakovica. Ovi izvori pretpostavljaju da su napadaci bili strani placenici posto su, kako se navodi, imali crne uniforme. Media centar saopstava da medju jugoslovenskim granicarima nije bilo povredjenih.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /