sreda, 1. jul 1998.

PREDLOG MILA DJUKANOVICA, PREDSJEDNIKA RCG

Vujanovic i zvanicno novi mandatar

Podgorica. - Predsjednik Republike Crne Gore Milo Djukanovic za mandatora nove republicke Vlade predlozio je njenog dosadasnjeg predsjednika Filipa Vujanovica.

“U ovakvom opredeljenju imao sam punu podrsku koalicionih partnera Demokratske partije socijalista Crne Gore, Narodne stranke i Socijaldemokratskih partija i ostalih parlamentarnih stranaka koje su se odazvale mom pozivu zakonsultacije" - naglasava prdsjednik Djukanovic u izjavi datoj drzavnim glasilima.

Predlog je, istice on, utemeljen na cinjenici da se gospodin Vujanovic u dosadasnjem politickom angazovanju “potvrdio kao kompetentna licnost, snazno opredeljena za realizaciju strateskih pravaca razvoja Crnge Gore - ekonomske reforme i privatizaciju, jacanje demokratskih procesa i brze otvaranje Crne Gore iSRJ prema svijetu".

“U izuzetno teskom periodu protekle politicke krize u Crnoj Gori, tokom obavljanja funkcije predsjednikaVlade, gospodin Vujanovic je dao prepoznatljiv doprinos razvoju politickih procesa od istorijskog znacaja za stabilnost i razvoj Crne Gore" - konstatuje Djukanovic idodaje da posebno cijeni ulogu gospodina Vujanovica u obezbjedjenju uspjesnog rada prethodne visestranacke i visenacionalne Vlade.

Advokat i ministar

Filip Vujanovic je rodjen 1. septembra 1954. godine u Beogradu. Zavrsio je pravni fakultet. Prvo zaposlenje dobio je u Prvom opstinskom sudu u Beogradu, a zatim je radio kao strucni saradnik u beogradskom Okruznom tuzilastvu. Jedno vrijeme bio je sekretar Okruznog suda u Titogradu, a onda se opredijelio za advokatsku karijeru.

Obavljao je funkciju ministra pravde i ministra unutrasnjih poslova u Vladi Crne Gore. Pocetkom ove godine izabran je za predsjednika prelazne visestranacke Vlade Crne Gore.

Prema misljenju predsjednika Djukanovica, Vujanovic ce, “kao osoba visokog politickog integriteta", najbolje znati da objedini interese pobjednicke koalicije “Da zivimo bolje" kao i svih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori. “Pored toga, opredjeljenjem za gospodina Vujanovica zelio sam da osnazim privrzenost konceptu daljeg demokratskog razvoja Crne Gore, koji je dobio povjerenje ubjedljive vecine nasih gradjana inasoj spremnosti da na principima ravnopravnosti, jedisntvenog trzista iuvazavanja specificnih interesa, gradimo bolju buducnost unasoj zajednickoj drzavi" - istice predsjednik Djukanovic.

B. I. M.

PREDRAG DRECUN, POTPREDSEDNIK NS

Ocekuje mesto saveznog premijera

Podgorica, Beta. - Narodna stranka (NS) ocekuje da joj bude povereno mesto jugoslovenskog premijera, koje joj “pripada po politickom programu i prema doprinosu pobednickoj koaliciji 'Da zivimo bolje'", rekao je juce potpredsednik NS Predrag Drecun. On je na konferenciji za novinare rekao da zahtev NS za mesto saveznog premijera “dobija na aktuelnosti" nakon imenovanja Filipa Vujanovica za mandatara nove crnogorske Vlade. Drecun je rekao da ce NS za saveznog premijera najverovatnije kandidovati lidera stranke Novaka Kilibardu, ali je dodao da “postoje jos neke kombinacije, koje ce zavisiti od personalnog rasporeda u Vladi Crne Gore". Imenovanje Vujanovica za mandatara nove Vlade Crne Gore je usaglasen predlog koalicije “Da zivimo bolje", rekao je Drecun i dodao da taj predlog “najbolje sublimira odnos stranaka u koaliciji, koje su spremne da nastave kurs reformi i otvaranja Crne Gore prema svetu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /