sreda, 1. jul 1998.

POTPREDSEDNIK GRUPE “ZASTAVA" NEBOJSA DIVLJAN

Krvavim radom do “strateskog partnera"

Rukovodstvo Fabrike mora brze da nalazi nova trzista, a sindikat mora da shvati da se proslost ne moze vratiti u “Zastavu"

Kragujevac. - Ocekuje se skoro potpisivanje ugovora sa strateskim partnerom - krajem jula ili prvih dana septermbra - izjavio je na jucerasljoj sednici kragujevacke Gradske skupstine potpredsednik Grupe “Zastava" Nebojsa Divljan, govoreci o trenutnoj situaciji i perspektivama najvece domace industrijske firme. On je tom prilikom posebno napomenuo da bi morao da se dogodi “ekstremno los politicki scenario - uvodjenje medjunarodnog trgovinskog embarga prema nasoj zemlji na primer - pa da ugovor sa strateskim (inostranim) partnerom padne".

- U narednih nekoliko nedelja eventualno meseci, potpisacemo ugovor sa strateskim partnerom. Nakon toga predstoji nam krvavi rad da bi se dokazalil i kvalifikovali za ulazak u veliki sistem (“Pezo" - prim. Z.R.). Da bi prezivela “Zastava" mora da se menja, a te promene predvidjaju i jedan program zbrinjavanja viska radnika - pojasnio je nadalje Divljan.

On je potom naglasio da ce se u “Zastavi" za cetiri-pet godina proizvoditi sto hiljad automobila godisnje. “Zastava" ce ponuditi pristojno civilizovano i moderno vozilo. Time cemo se legitimisati da smo sposobni da gradjanima ponudimo drugi talas motorizacije - kaze Divljan

Automobili bez motora

Potpredsednik Grupe "Zastava" Nebojsa DIvljan je rekao na jucerasnjoj sednici kragujevacke gradske skupstine da najveci problem u proizvodnji automobila predstavlja nedostatak motora uzrokovan neradom beogradske fabrike odlivaka i modela (FOM). Zbog ovoga ni ovogodisnji plan proizvodnje 24.000 automobila u Zastavi prema njegovim recima sigurno nece biti ostvaren.

Osvrnuvsi se na situaciju u ostalim zastavinim preduzuecima on je juce rekao da se “Namenska" nalazi u najtezoj situaciji. Jer, Namenska zaposljava 6.200 radnika, a posla ima tek 1.200 zaposlenih.

- Mora se medjutim naci resenje i za problem Namenske. Savezna vlada mora da se izjasni oko rezervisanja kapaciteta. Rukovodstvo fabrike mora brze da nalazi nove trzista dok sindikat mora da shati da proslost ne moze da se vrati i da nikad vise nece biti kao sto je bilo nekada - veli Divljan.

On je tom prilikom jos rekao da se Vojska Jugoslavije nedavno izjasnila da je zainteresovana za 25 do 30 odsto “ljudskih kapaciteta u Namenskoj".

Z. Radovanovic

Beko i rezimski novinari

Novi predsednik Upravnog odbora “Zastava" susreo se juce sa kragujevackim novinarima - ali ne sa svima. Na skupstinu deonicara Grupe “Zastava" na kojoj se g. Beko obratio javnosti, pozvani su predstavnici rezimskih medija - RTS, Tanjuga, Politike i Politike ekspres. Na ovaj skup nije pozvan cak ni dopisnik “Vecernjih novosti". Na skupstini deonicara |Grupe “Zastava" Milan Beko je izmedju ostalog istakao da transformacija “Zastave" treba da ide u smeru globalne integracije.

- U kragujevackoj “Zastavi" problem ne predstavlja visak radnika, vec nedostatak posla pa ce upravo trazenje novih trzista i poslova predstavljati prioritetni zadatak “Zastave" u narednom periodu - rekao je Beko.

Na ovom skupu receno je i da predsednik Grupe “Zastava" Srboljub Vasovic, koji je do sada obavljao i funkciju predsednika Upravnog odbora Grupe “Zastava" ostaje i dalje na onoj prvoj funkciji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /