sreda, 1. jul 1998.

ZASTO GRUPA CLANOVA LIBERALNOG SAVEZA CRNE GORE OKRIVLJUJE SLAVKA PEROVICA ZA IZBORNI PORAZ

Neprikosnoveni lider s apsolutistickim ovlascenjima

Traze se: reforma stranke i novi, nekompromitovani ljudi na njenom celu. Perovicevi kriticari smatraju njegovo objasnjenje da je los rezultat LSCG na izborima “poraz ideje suverene, samostalne Crne Gore" totalno promasenim jer “ideja samostalne Crne Gore nije imala nikada vise pristalica", vec je “rukovodstvo stranke potpuno izgubilo politicku orijentaciju i vodilo takticki i strateski promasenu kampanju

Dvadeset dvojica “osnivaca, sadasnjih i bivsih clanova i aktivista Liberalnog saveza Crne Gore" obratilo se javnosti saopstenjem ostro kritikujuci politickog lidera Slavka Perovica, smatrajuci ga najoodgovornijim za izborni neuspjeh liberala na nedavnim parlamentarnim izborima.

Perovicu se skrece paznja na cinjenicu da je “borba za drzavne interese Crne Gore postala dio programa vecine politickih partija u Republici i da su ideje za koje se ranije zalagao samo LSCG prihvacena od velikog broja gradjana" i da je u toj situaciji “manjak ekskluzivnosti kod liberala trebalo nadoknaditi svjezim idejama i aktivnostima".

“To se nije desilo i los izborni rezultat je bio neminovan" - naglasava se u saopstenju i konstatovan niz losih poteza koje je u posljednje vrijeme povuklo rukovodstvo Liberalnog saveza. Naime, za posljednje dvije godine stranku je “napustilo 70 istaknutih clanova", rukovodstvo je “otvorilo neprijateljsske forntove prema novoformiranim institucijama - Matici crnogorskih PEN-u i nezavisnim medijima", izmijenjen je statut stranke i njime se na njenom celu nasao “neprikosnoven rukovodilac sa kominterovskom titulom ’politickog lidera’ i pasolutistickim ovlascenjima"...

Za potpisnike saopstenja je neshvatljivo sto Perovic rezultate izbora, porazne za LS CG, pokusava prikazati “kao poraz ideje suverene, samostalne Crne Gore". “Naprotiv, sva najnovija ispitivanja javnog mnjenja jasno pokazuju da ideja samostalne Crne Gore nije imala nikada vise pristalica" - tvrde Perovicevi kriticari. Oni pritom konstatuju da je “rukovodstvo stranke potpuno izgubilo politicku orijentaciju i vodilo takticki i strateski promasenu kampanju, a zatim i dozivjelo krah na izborima", i smatraju da u ovom trenutku ne bi trebalo praviti ostavku Slavka Perovica, vec treba insistirati “na obnovi i reformi stranke i njenom potpunom oslobadjanju od utiaja dosadasnjih lidera".

“Reforma stranke treba sammo da pocne ostavkama lidera i njegovih ’kabineta’, a poslije toga treba da se nastavi vanrednim kongresom partije koji bi trebalo da pripreme nekompromitovani partijski aktivisti, sa novim stranackim dokumentima, novim i demokratskim partijskim izborima, a na prvom mjestu se to sa kvalitetnim i novim ljudima",- kaze se, pored ostalog, u saopstenju.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /