sreda, 1. jul 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Drzava, to je on

Pise: Stojan Cerovic

Evo i Jozef Kasa trazi povlacenje madjarskih regruta sa Kosova. Kaze da Madjari nisu krivi za srpsko- albanski sukob, da to nije njihova stvar i ne bi da staju ni na jednu stranu. Ovaj argument je nikakav, totalno apsurdan, odnosno logican i ispravan kao bilo koji drugi.

Nista sto pretenduje da se naziva drzavom i ima vojnu obavezu, ne moze uzimati u obzir jedan ovakav pravni osnov za pravljenje izuzetaka u necemu tako vaznom. Sluznje vojske je GRADJANSKA obaveza i, u tom smislu, Kasin zahtev je apsurdan. Neko neupucen u ovdasnje prilike morao bi biti zaprepascen vec i zbog cinjenice da je jednom politicaru mogla pasti na um takva ideja.

Medjutim, danasnja Srbija nije drzava nego politika. Drzavne funkcije su ili suspendovane ili sasvim podredjene toj politici, a to nije gradjanska politika. Milosevic je ukinuo svaki pravni automatizam, jos na pocetku svog nacionalnog pokreta. Tada se verovalo da srpskoj nacionalnoj ideji samo smetaju opsta nacela i svako pozivanje na gradjanska prava i obaveze. Upravo kosovski Albanci bili su najveci izuzetak. Oni su bili kolektivno liseni prava, pa su logicno morali biti oslobodjeni i vecine gradjanskih obaveza. Verovalo se da to ne kosta nista.

Medjutim, Srbija je tako sistematski ponistavala vlastitu drzavnost, odbacivala pravni poredak i ukidala osecanje gradjanskih obaveza i odgovornosti na celoj svojoj teritoriji. Izuzimanje nije moglo ostati ograniceno samo na Albance i prirodno se prosirilo. Svi su razumeli da je srpstvo kao politika vaznije od Srbije kao drzave. Otud je logicno sto su najpre nesrbi osetili da takvoj politici ne duguju lojalnost.

Ali, ni to nije kraj. Kad politika prethodi drzavi i prevazilazi institucije, onda ni Srbi koji ne slede politiku rezima, ne smatraju da imaju bilo kakve obaveze prema drzavi. To znaci da u ovom ratu na Kosovu Milosevic i Seselj mogu da racunaju samo na svoje pristalice, dakle na dobrovoljce i donekle na profesionalne policajce. Zato su uzaludna i smesna zapomaganja Vuka Draskovica da je Kosovo starije i vaznije od sadasnjeg rezima i da Srbi moraju da ga brane.

Ovaj rezim je vec satro mnogo toga sto je bilo starije i vaznije od njega. Osim toga, suvise mnogo Srba razumelo je da je Milosevic usvojio kraljevsku devizu "drzava to sam ja", pa bi ga rado pustili da sad sam vodi svoj rat.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /