sreda, 1. jul 1998.

UPRKOS NAJAVAMA DANAS NECE BITI OTVOREN GRCKI KONZULAT U NISU

Posle politike - tehnicki problem

Mada je bilo najavljeno da ce Nislije od danas dobiti grcki konzulat izvesno je da se sluzbenici ovog konzulata u najavljenom roku nece useliti u lepu kucu na Keju Mike Paligorica 18a. Predstavnici gradske vlasti tvrde da je razlog kasnjenja iskljucivo “tehnicke" prirode i da “nema nikakvih nesporazuma" u vezi sa lokacijom ovog konzulata, mada su “pojedinci nastojali da ih izazovu".

“Ne znam kada ce se u ovu zgradu useliti konzulat,ali je izvesno da izmedju nas nema nikakvih nesporazuma i da je predvidjena lokacija pravno cista.Potpisali smo protokol sa grckom ambasadom u kojem smo utvrdili da cemo mi izvesti sve gradjevinske radove na adaptaciji ovog objekta, a Grci obezbediti grejanje. Mi smo svoj deo obaveza potpuno izvrsili, ali sa grcke strane jos nije uradjeno grejanje. To je jedini razlog zbog kojeg kasni otvaranje grackog konzulata", rekao je juce predsednik gradske vlade u Nisu Branislav Jovanovic.

Ovakvo obrazlozenje usledilo je nakon nedavnog javnog spora izmedju predstavnika gradske vlasti i Omladinskog saveta, koji je do pred kraj prosle godine bio smesten u kuci na Keju Mike Paligorica 18a. Predstavnik Omladinskog saveta je tada uputio pismo grckoj ambasadi u Beogradu u kojem navodi da je ova organizacija 17. oktobra prosle godine od Skupstine grada “nasilno i bez odluke nadleznog organa" iseljena iz ove zgrade.

“Veoma nam je drago sto ste izabrali nas grad za otvaranje konzulata drzave Grcke.Omladinski savet u Nisu ne osporava otvaranje konzulata u zgradi na Keju Mike Paligorica 18a. Medjutim, kako Omladinski savet od iseljenja nije uspeo da resi prostorni problem molimo Vas da u daljim kontaktima sa rukovodstvom grada Nisa i drugih nadleznih organa u SRJ istaknete nuznost resavanja prostora za rad Omladinskog saveta", navodi se u pismu ove “nevladine organizacije", koja “objedinjava 16 organizacija mladih na gradskom nivou, sa oko 20 hiljada clanova".

Nakon iseljavanja iz zgrade u kojoj ce biti gracki konzulat Omladinski savet je dobio prostor u zgradi Skupstine grada, koji je, prema recima njenih predstavnika,neadekvatan jer, pored ostalog, nema ni telefonsku liniju. U ovom Savetu tvrde da obavljaju “celodnevne aktivnosti" u vezi sa omladinskom populacijom u gradu i da im je neophodan adekvatniji prostor. Uz to dodaju da grad ne izvrsava uredno ni obaveze isplacivanja licnih dohodaka zaposlenima.

“Mi smo trajno resili problem poslovnog prostora Omladinskog saveta, koji se nalazi u skupstinskoj zgradi,u kojoj se nalazi i gradska vlada, i sekretarijati i radnici gradske uprave. Ipak, ukoliko Omladinski savet smatra da ovakvo resenje za njih nije adekvatno spremni smo da razgovaramo i udovoljimo njihovom zahtevu za dobijanje novog prostora", kaze predsednik vlade Jovanovic.

Uprkos tvrdnjama predstavnika Omladinskog saveta da je rec o “nevladinoj" organizaciji cinjenica je da je ovaj Savet formiran u vreme dok su lokalnu vlast u Nisu drzali socijalisti i da se na njegovom celu nalazi socijalista Zoran Pavlovic. Takodje je izvesno da je Savet pratio i glas da je navodno omiljeno drustveno- politicko cedo nekadasnjeg neprikosnovenog politickog bosa Mileta Ilica.

Zorica Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /