sreda, 1. jul 1998.

ZLATNA GROZNICA U ISTOCNOJ SRBIJI NE JENJAVA

Dinamitom do dukata

Tragaci za zlatom koriste najsavremeniju opremu, vrednu 50.000 maraka. Na ceni su i “istambulske karte" i dokumenti iz turskih vremena

“Nedostaje nam samo Dzek London", odgovaraju upuceni iz Zvonacke Banje na pitanje koliko je maha uzela “zlatna groznica", koja je zahvatila istocnu Srbiju, posebno zvonacki kraj i babusnicku opstinu. “Kada bi jedan helikopter sa kamermanom preleteo kanjon reke Jerme, podrucje Asenovog kaleta, te okolinu manastira Sv. Petka u Gorcincu, iz vazduha bi mogao da snimi stotine kopaca, koji panicno pokusavaju da dodju do zlata", kazu zaposleni u hotelu u Zvonacnoj Banji.

Zaposleni u ovom turistickom objektu dobro su upuceni u delatnosti novopecenih tragaca za zlatom, jer samo mali broj gostiju krije da je krenuo u potragu za dukatima, a mnogi od njih odsedaju u hotelu u Zvonackoj Banji. “Od Zvonacke Banje do Babusnice razleteli su se pustolovi iz svih krajeva zemlje. Zanimljivo je da su opremljeni detektorima, savremenom planinarskom i kamp opremom u vrednosti i preko 50.000 nemackih maraka", kazu mestani.

Medju domacim tragacima za zlatom nadju se i stranci. Koliko ih je tacno u Zvonackoj Banji i Babusnici niko ne zna, ali da ih ima pokazuje i nedavni dogadjaj: jedan Bugarin je tesko stradao trazeci dukate u kanjonu Jerme. Inostrani pustolovi nisu ukljuceni samo u kopacke delatnosti. Naime, ceo lanac preprodavaca svakojakih starih dokumenata za paprene pare prodaje najrazlicitija “dokumenta" i karte iz turskih i drugih vremena.

Nije poznato koliko te karte pomazu, ali je ocito da divlji tragaci ostavljaju pustos za sobom. Primera radi, pojedina mesta Asenovog kaleta, spomenika kulture sa pocetka petnaestog veka, sasvim su prekopana. Tragaci za blagom nisu koristili samo rucnu opremu. Vidljivi su tragovi koriscenja dinamita.

N. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /